گروه صنعتی شاهین طیور بعد از تحقیقات بسیار به طور تخصصی فعالیت خود در تولید دستگاه جوجه کشی فول اتوماتیک و میلورم خشک و زنده را از سال ۱۳۹۵ آغاز نمود. ـ تنها هدف این شرکت تولید دستگاه جوجه کشی با راندمان بالا، بهترین کیفیت، مناسب ترین قیمت، پشتیبانی ۲۴ ساعته همراه با ضمانت نامه بی قید و شرط میباشد. در این مدت بسیار کوتاه توانسته با کارهای تحقیقاتی و آزمایشات بسیار، با نوآوری و ابتکار و استفاده از به روز تربن فناوری در ساخت دستگاه جوجه کشی با بالاترین راندمان و بیشترین رضایت مشتریان را کسب کندـ شرکت در شهرستان کازرون، کنار آستان مقدس امامزاده سیدحسین (ع) قرار دارد و با آغوش باز پذیرای مشتریان گرامی میباشد.
خبرنامه
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود
اولین مرحله پس از خرید دستگاه جوجه کشی و قبل از خرید تخم نطفه دار ، تست سلامت و صحت کار دستگاه جوجه کشی است. یعنی شما باید دستگاه جوجه کشی تازه خریداری شده را به مدت 24 ساعت در حالت بدون تخم روشن کنید و دما و رطوبت مناسب برای جوجه کشی از تخم نطفه دار پرنده مورد نظر را بر روی آن تنظیم کنید تا از کارکرد صحیح و دقیق ماشین جوجه کشی مطمئن شوید.
در صورتی که ماشین جوجه کشی خریداری شده پس از گذشت 24 ساعت بدون هیچ مشکلی به کار خود ادامه داد و دما و رطوبت تنظیم شده را به شکل دقیقی اجرا کرد و فرایندهای خودکار جوجه کشی مانند تامین حرارت و رطوبت، سنجش دما و رطوبت ، تهویه دستگاه و چرخش تخم ها را انجام داد می توان از سلامت آن مطمئن شد و مرحله بعدی یعنی خرید تخم های نطفه دار را اجرا کرد.
تهیه تخم نطفه دار با کیفیت و تازه دومین عامل مهم و تاثیرگذار در نتیجه نهایی جوجه کشی پس از دستگاه جوجه کشی، تخم های نطفه دار است. اگر تخم ها از کیفیت لازم برخوردار نباشند، حتی اگر از بهترین و گران قیمت ترین دستگاه جوجه کشی موجود در دنیا نیز استفاده کنید باز هم با شکست روبرو خواهید شد چون که تخم های بدون نطفه و یا دارای نطفه ضعیف و تخم های کهنه هرگز به جوجه تبدیل نخواهند شد.
بنابراین پس از خرید دستگاه باید به فکر تخم های نطفه دار باشید، اگر خودتان دارای گله تخم گذار باشید مطمئنا تخم های نطفه دار با کیفیت و تازه ای خواهید داشت، اما در صورت خرید از بیرون بهتر است از خود پرورش دهنده ها خرید کنید و قبل از خرید نیز گله را مشاهده کنید تا از وجود پرنده های نر و ماده مطمئن شوید چرا که بدون وجود پرنده نر و انجام جفت گیری ، امکان نطفه دار شدن تخم ها وجود نخواهد داشت.
از خرید غیر حضوری تخم ها خودداری کنید و حتما قبل از خرید تخم ها را از نزدیک ببینید چون که تخم های آلوده به خون و فضولات احتمالا آلودگی را وارد دستگاه خواهند کرد و ضمن اینکه خودشان به جوجه تبدیل نمی شوند سبب آلودگی سایر تخم ها نیز خواهند شد.هم چنین این نکته را به یاد داشته باشید که تخم های نطفه دار باید کمتر از یک هفته وارد دستگاه جوجه کشی شوند، در غیر این صورت احتمال جوجه شدن تخم ها بسیار کاهش خواهد یافت.
آماده سازی محیط دستگاه جوجه کشی
همانگونه که یک دستگاه جوجه کشی باید کیفیت و کارایی لازم را داشته باشد، محیطی که دستگاه در آن قرار می گیرد نیز باید دارای شرایط خاصی باشد تا دستگاه به خوبی در آن کار کند، دمای محیط باید بین 23 الی 26 درجه سانتیگراد باشد یعنی در فصل تابستان از تجهیزات سرمایشی و در فصل زمستان از تجهیزات گرمایشی برای متعادل کردن دمای محیط باید استفاده کنید.
هم چنین رطوبت محیط باید بین 35 الی 50 درصد باشد تا کارکرد دستگاه با مشکل روبرو نشود، قبل از شروع تست و راه اندازی دستگاه جوجه کشی باید چنین محیطی را برای آن فراهم کنید. برای تامین رطوبت محیط می توانید از رطوبت ساز التراسونیک و یا ظرف آب استفاده کنید. در محل قرار گیری دستگاه جوجه کشی باید تهویه هوا وجود داشته باشد تا اکسیژن کافی به دستگاه و تخم های در داخل دستگاه برسد. بنابراین می توانید از یک فن تهویه کوچک در محیط استفاده کنید.
آماده سازی دستگاه جوجه کشی پس از اینکه تخم نطفه دار خریداری شد و محیط مناسب برای جوجه کشی مهیا شد، نوبت به تنظیم دستگاه جوجه کشی و قرار دادن تخم در داخل آن میرسد. قرار دادن تخم های نطفه دار در داخل دستگاه پس از انجام تمامی مراحل فوق حال نوبت به قرار دادن تخم ها در داخل دستگاه خواهد رسید.
البته قبل از آن باید تخم ها را برای مدت زمان دو ساعت در محیط یا همان اتاق قرارگیری دستگاه قرار دهید تا کاملا با دما و رطوبت محیط سازگار شود. در این مدت می توانید دستگاه جوجه کشی را خاموش کنید و درب آن را باز کنید تا دما و رطوبت داخل دستگاه با دما و رطوبت محیط یکسان شود.
پس از گذشت دو ساعت می توانید تخم ها را در داخل دستگاه قرار دهید. هنگام قرار دادن تخم ها به این نکته توجه کنید که اگر دستگاه دارای شانه های غلتکی و همه کاره باشد باید تخم ها را به صورت افقی و خوابیده در داخل شانه ها قرار دهید. اما اگر دستگاه دارای شانه های حفره ای یا شاخکی باشد بایستی تخم ها را به عمودی و یا ایستاده در داخل دستگاه قرار دهید. هنگام قرار دادن تخم ها به صورت عمودی باید قسمت تیز تخم رو به پایین باشد در غیر اینصورت جوجه در داخل تخم خفه خواهد شد.
تنظیم دما و رطوبت مورد نظر پس از قرار دادن تخم ها در دستگاه باید درب آن را ببندید و دوشاخه دستگاه را به پریز برق وصل کنید، پس از روشن شدن دستگاه بایستی دما و رطوبت مورد نظر را بر روی برد جوجه کشی دستگاه تنظیم کنید، اما اگر دستگاه شما دارای قابلیت انتخاب پرنده باشد می توانید نوع پرنده مورد نظر را انتخاب کنید تا جوجه کشی آغاز شود. دستگاه های جوجه کشی شاهین طیور دارای امکان انتخاب پرنده هستند.
کنترل روند جوجه کشی زمانی که جوجه کشی آغاز شد، باید هر دو ساعت یکبار به دستگاه سر بزنید و از کارکرد تمامی قسمت های دستگاه مطمئن شوید. چرخش تخم ها را زیر نظر بگیرید و با استفاده از دماسنج و رطوبت سنج های معتبر و با کیفیت مانند تستو یا کیمو از صحت دقت سنسور دستگاه و سیستم های تامین حرارت و رطوبت اطمینان حاصل کنید.
نطفه سنجی تخم ها
پس از گذشت هفت روز از روند جوجه کشی باید تخم ها را مورد نطفه سنجی قرار دهید تا از رشد نطفه در داخل تخم مطمئن شده و تخم های پوچ و بدون نطفه را در از دستگاه بیرون بیاورید چرا که تخم های بدون نطفه به مرور زمان خراب شده و باعث مرگ سایر جنین ها در داخل تخم خواهد شد.
برای آموزش نحوه نطفه سنجی تخم ها می توانید مقاله آموزش نطفه سنجی را مطالعه کنید.
انتقال تخم ها به دوره هچر بستگی به دوره جوجه کشی پرنده مورد نظر باید تخم ها را در دوره مشخص به قسمت هچر منتقل کنید، معمولا سه روز آخر جوجه کشی به دوره هچر تعلق دارد و شما باید از شروع روز سوم تخم ها را به این قسمت منتقل کنید، به عنوان مثال در مورد پرنده مرغ که دوره جوجه کشی آن 21 روز است ، باید از شروع روز سوم یعنی نوزدهم تخم ها را به قسمت هچر دستگاه منتقل کنید.
برای این کار باید شانه ها را یک به یک از دستگاه بیرون بیاورید و تخم ها را وارد سبد هچر کنید، اگر از شانه همه کاره استفاده می کنید نیازی به تعویض شانه نیست ، کافیست تیغه مابین تخم ها را بردارید و آنها را به حالت خوابیده قرار بدید. اما در صورت استفاده از شانه های حفره ای یا مخصوص باید تخم ها را وارد سبد هچر مخصوص کنید. سپس تخم ها را در داخل دستگاه قرار داده و چرخش آن را متوقف کنید، البته راک ها کاملا صاف و به حالت افقی قرار بگیرند یعنی نباید زاویه داشته باشند.
پس از آن می توانید دما و رطوبت را برای دوره هچر تنظیم کنید که معمولا دما را کمی کاهش و رطوبت را افزایش می دهند.
پس از جوجه کشی :
وقتی جوجه کشی به پایان میرسد باید جوجه ها و پوسته ی تخم ها از داخل دستگاه خارج شوند. توجه داشته باشید که میتواند تخم نطفه دار را دو تا 3 روز نیز در داخل دستگاه نگهداشت تا تخم جوجه شود ولی بیشتر از آن عقلانی نیست .
آماده سازی بستر جوجه ها زمانی که تخم ها را وارد دوره هچر کردید پس از گذشت سه روز شاهد بیرون آمدن جوجه ها از تخم خواهید بود. بنابراین باید بستر آنها را از قبل آماده کرده باشید تا در صورت بیرون آمدن جوجه ها ، مکان مناسبی برای پرورش و نگهداری داشته باشند. جوجه ها تا 24 ساعت پس از تولد باید در داخل دستگاه جوجه کشی بمانند تا کاملا مقاوم شوند، نگران تغذیه آنها نباشید آنها از کیسه زرده خود تغذیه خواهد کرد.
پس از گذشت 24 ساعت می توانید آنها را به بستر منتقل کنید و با استفاده از محلول آب و قند و جیره غذایی اغازین که در مراکز معتبر به فروش میرسند، تغذیه کنید. بستر مناسب برای جوجه ها باید دمایی حدود 37 درجه سانتی گراد داشته باشد تا از سرما خوردن و تلف شدن جوجه ها جلوگیری به عمل اید، برای این منظور می توانید از سیستم های گرمایشی و لامپ مادر مصنوعی استفاده کنید.
کف بستر را باید با استفاده از خاک اره و یا پوشال های نرم بپوشانید تا از آسیب رسیدن به کف پای جوجه ها و لنگیدن آنها جلوگیری کنید. به منظور جلوگیری از کج شدن پای آنها حتما آنها را در یک مکان صاف و بدون شیب پرورش دهید.
از دانخوری و آبخوری های مناسب و مناسب با قد آنها استفاده کنید تا برای آب و دان خوردن زحمت زیادی را متحمل نشوند. نتیجه گیری در این نوشته با نحوه کار با دستگاه جوجه کشی و راه اندازی و شروع جوجه کشی از آن پرداخته شد، در صورتی که نکات گفته شده در این مقاله و دفترچه راهنمای همراه دستگاه را به خوبی مطالعه کنید مطمئنا یک جوجه کشی موفق و با راندمان بالا را تجربه خواهید کرد. در صورت وجود هرگونه سوال یا پیشنهاد می توانید از طریق نظرات همین صفحه با ما درمیان بگذارید.
١- مطالعه کامل دفترچه راهنما قبل از راه اندازی ضروری می باشد..
۲- انتخاب محل مناسب برای نصب دستگاه با توجه به شرایط ذکر شده در دفترچه راهنما مخزن آب دستگاه را پر کنید .
۳- منوهای دستگاه در کارخانه تنظیم شده اند و در صورت نیاز می توانید مطابق تنظیمات داخل دفترچه تنظیم نمایید. بهتر است جهت هر گونه تغییر با شرکت مشاوره نمایید.
۴- در زمان شروع کار ستر مطمئن شوید تا چراغ هچر (قرمز رنگ) خاموش باشد
۵- دستگاه پس از روشن شدن ابتدا دما را تنظیم می کند و پس از رسیدن دما به محدوده مورد نظر عدد رطوبت را نشان می دهد
۶- بعد از قرار دادن تخم پرندگان در دستگاه می توانید جهت اطمینان از دما و رطوبت نشان داده شده از دماسنج جیوه ای و رطوبت سنج عقربه ای مناسب استفاده نمایید و در صورت اختلاف می توانید طبق دستور العمل، کالیبره نمایید
۷-روز پایانی برای هچ سیستم کنترل را به حالت هچ برده طبق راهنمای کار با برد کنترل و دما و رطوبت را متناسب با پرنده تغییر دهید
۸- در زمان هچر هنگامی که تخم مرغ ها را به سبد هچ انتقال دادید نسبت به نصب درب سبد و با کشیدن توری روی سید اقدام نمایید و برای جلوگیری از خروج جوجه از سید ها درب ها را با سیم مفتول یا گیره ببندید.
۹- هنگام خروج جوجه در زمان هچ درب دستگاه را هرگز باز و بسته ننمائید بلکه هر ۲۴ ساعت یکبار جوجه ها را خارج نمائید.
۱۰- پس از هر دوره جوجه کشی دستگاه را پاکیزه نمایید و بعد از دو یا سه دوره جوجه کشی فن های روی دیواره را بررسی نمایید که املاح و گرد و غبار باعث از کار افتادن موتور آن نگردد
۱۱- اگر فعلا قصد جوجه کشی ندارید درب دستگاه را باز کنید و به اندازه دقایقی بگذارید دستگاه بدون رطوبت کار کند تا کاملا خشک شود. سپس آنرا در جایی بدور از نور آفتاب انبار نمایید.
آماده سازی و گرم کردن تخم ها قبل از ورود به دستگاه جوجه کشی
آماده سازی تخم ها قبل از قرار دادن داخل دستگاه جوجه کشی یک قدم مهم در جوجه کشی است به ویژه هنگامی که تخم ها را در مکان سردی نگهداری کرده باشد، در صورتی که تخم ها از یک مکان سرد به صورت ناگهانی به یک مکان گرم وارد شود، مشکلات زیادی برای ان به وجود خواهد امد که در این نوشته از شاهین طیور نکات مهمی در این باره بیان شده
پیش گرم کردن یا آماده سازی تخم چگونه انجام می شود؟
قبل از اینکه تخم ها در دستگاه جوجه کشی قرار گیرند باید حدود ۶ تا ۸ ساعت در دمای ۲۳ الی ۲۷ درجه سانتیگراد قرار گیرند. به این عمل پیش گرم کردن تخم نطفه دار گفته می شود. اگر تخم هایی که در اتاق نگهداری تخم(سردخانه) قرار دارند مستقیما به دستگاه جوجه کشی یا سالن ستر انتقال یابند در برخورد با محیط گرم عرق کرده و مایعات زیادی بر روی تخم جمع خواهد شد، که مضرات زیر را برای تخم نطفه دار در پی خواهد داشت:
الف – در صورتی که تخمها از مکان سرد وارد مکان بسیار گرم شوند در اثر فشار منفی که در آنها به وجود می آید، احتمال ترک خوردن و شکستن تخم بسیار بالا می رود. چرا که دمای نگهداری تخم حدود ۱۸ درجه بوده و دمای دستگاه جوجه کشی ۳۷ درجه است، این فشار تغییر ناگهانی دما قطعا سبب ترک برداشتن تخم می شود.
ب – به دلیل سرد بودن تخم ، احتمال نشستن قطرات آب بر روی پوسته تخم وجود دارد که سبب نفوذ باکتریهای موجود روی پوسته به درون تخم می شود که نتیجه آن جنین مرده و مرگ جوجه در داخل تخم است. چرا که تخم ها پس از تولید برای مدتی در بستر قرار می گیرد و فضولات و میکروب های زیادی بر روی پوسته ان تجمع پیدا می کند.
در حالت عادی غشای بیرونی تخم مانع از ورود میکروب ها به داخل تخم می شود، اما با خیس شدن تخم این لایه محافظ از بین رفته و میکروب ها از طریق منافذ به داخل تخم نفوذ پیدا خواهند کرد.
⚡ برای جلوگیری از این مشکل بهتر است به نکات زیر توجه کنید، به عبارتی باید عملیات پیش گرم کردن تخم را قبل از انتقال آن به داخل دستگاه جوجه کشی انجام دهید:
الف – قبل از شروع جوجه کشی باید دستگاه را تست کنید، یعنی ان را روشن کنید و دما و رطوبت مورد نیاز را تنظیم کنید تا اقدام به کار در حالت خالی از تخم بکند. در صورت صحت عملکرد دستگاه می توانید مرحله بعدی را شروع کنید.
ب – پس از موفق بودن عملیات تست دستگاه ، باید ان را خاموش کنید و درش را باز بگذارید تا با دما و رطوبت محیط هم دما و هم رطوبت شود. دمای مناسب محیط (اتاقی که دستگاه جوجه کشی در ان قرار دارد) ۲۳ الی ۲۷ درجه و رطوبت مناسب بین ۳۵ الی ۵۰ درصد است که با استفاده از دماسنج و رطوبت سنج های محیطی می توانید این مقادیر را بسنجید.
ج – تخم ها را از انبار نگهداری به اتاق جوجه کشی منتقل کنید، آنها را داخل شانه ها بچینید، اما وارد دستگاه نکنید بلکه باید به مدت یک الی دو ساعت در محیط جوجه کشی بماند تا با دما و رطوبت آن با دما و رطوبت محیط یکسان شود.
د – پس از گذشت دو ساعت تخم و دستگاه کاملا هم دما می شوند، در این هنگام می توانید تخم ها را داخل دستگاه بگذارید و ان را روشن کنید و دما و رطوبت مورد نیاز برای جوجه کشی را بر روی برد دستگاه تنظیم کنید.
هـ – زمان روشن کردن دستگاه تا رسیدن به دمای ۳۷ درجه باید به آرامی انجام شود، هر چه قدر گرمایش دستگاه زمان بیشتری طول بکشد، به همان اندازه ضرر کمتری برای تخم خواهد داشت و محیط داخل دستگاه برای ان مناسب تر و قابل تحمل تر خواهد بود.
برخی از تولید کنندگان از سریع گرم شدن دستگاه جوجه کشی خود می گویند که این یک عیب بزرگ برای دستگاه های جوجه کشی محسوب می شود.
چیدن تخم های نطفه دار در دستگاه جوجه کشی دستگاه های جوجه کشی دارای چند نوع شانه هستند و با توجه به نوع شانه آنها می توانید تخم ها را در داخل آنها بچینید، به عنوان مثال اگر دستگاه شما دارای شانه های حفره ای یا شاخکی می باشد طبیعتا باید تخم ها را به صورت عمودی درون شانه ها قرار دهید که قسمت نوک تیز تخم رو به پایین باشد.
بهتر است قبل از قرار تخم ها در داخل دستگاه جوجه کشی انها را تمیز کرده باشید تا از عوامل بیماری زا پاک شده و خطر بروز عفونت بند ناف در جوجه ها نیز از بین برود. با استفاده از یک پارچه خشک و تمیز می توانید تخم ها را از الودگی ها پاک کنید.
نکته مهم : در صورتیکه هنگام خواباندن تخم ها در شانه ، انتهای کوچک آنها به سمت بالا قرار داده شوند . معمولاً در این حالت جنین قبل از رسیدن زمان خروج از تخم تلف میشوند . چرا که کیسه هوایی در انتهای بزرگ تخم قرار دارد و جنین همواره موقعیت خود را به سمت بالای تخم می کشاند . بنابراین جوجه هرگز موفق به ترکاندن کیسه هوایی و دریافت اکسیژن نخواهد شد زیرا کیسه هوایی در زیر پای جوجه قرار خواهد گرفت، در حالی که در کنار نوک ان باید قرار داشته باشد.
تخم های نطفه دار کثیف غیر قابل جوجه کشی تمامی تخم های نطفه دار امکان انتقال به ماشین جوجه کشی را ندارند، تخم هایی که این معایب را دارند، نباید وارد پروسه جوجه کشی شوند هم چنین در مقاله راهنمای خرید تخم نطفه دار می توانید اطلاعات بیشتری به دست آورید :
یکی از نکات بسیار مهم در استفاده و نگهداری دستگاه ، تهویه دستگاه جوجه کشی می باشد.
در این مقاله انواع فن دستگاه جوجه کشی را معرفی کرده و نقش آن در فرایند جوجه کشی را به طور اساسی بررسی می نمائیم و در پایان به سوالات شما پاسخ دهیم. با ما همراه باشید.
همانطور که می دانید ، جنین برای رشد خود احتیاج به اکسیژن دارد. در طول دوره جوجه کشی اکسیژن مورد نیاز جنین از طریق منافذ موجود در پوسته تخم مرغ انجام می گیرد و از همین منافذ گاز کربنیک تولید شده خارج می شود.
غلظت اکسیژن لازم برای رشد جنین غلظت اکسیژن لازم برای رشد جنین حدود ۲۱ درصد است. کاهش اکسیژن سبب کاهش میزان جوجه دهی می گردد. به ازای یک درصد کاهش در غلظت اکسیژن دستگاه ، حدود ۵ درصد از میزان جوجه دهی کاسته می شود.
به نظر می رسد جنین تحمل ازدیاد اکسیژن را بهتر از کمبود آن دارد.
در طول جوجه کشی جنین به ۴۶۱۷ سانتی متر مکعب اکسیژن نیازمند است و در همین مدت ۳۸۶۴ سانتی متر مکعب گاز کربنیک را خارج می سازد.
نحوه تهویه در جوجه کشی تخممرغ جوجه کشی ۱۵ درصد از وزن خود را در زمان جوجه کشی بصورت بخار آب از دست داده و درصد دی اکسید کربن در کیسه هوایی از مقدار ۲۵ درصد به ۶ درصد افزایش یافته و مقدار اکسیژن از ۲۰ درصد به ۱۴ درصد کاهش مییابد، لذا سیستم تهویه جوجهکشی باید قادر به تأمین حجم زیادی از هوای تازه برای تأمین نیاز جنینها باشد. یک تخممرغ از ۶۸ تا ۷۰ درصد آب تشکیل شده است و جنین در ۲۱ روز زمان جوجه کشی با بهره برداری از مواد مغذی تخممرغ و مصرف کردن حدود ۶ لیتر اکسیژن تقریباً ۴/۵ لیتر دی اکسید کربن و ۱۱ لیتر بخار آب تولید میکند که باید توسط تهویه از محیط خارج شود، در غیر این صورت باعث اشکالاتی در کیفیت جوجه درآوری مانند طولانی شدن زمان جوجهکشی، افزایش درصد جوجههای نوک زده ولی از تخم خارج نشده، شکم و ناف خمیری و قرمزی ساق و زانو میگردد.
تأمین مقدار کافی حرارت، رطوبت و اکسیژن برای جوجه کشی حیاتی است و در غیر این صورت کارایی دستگاه های جوجهکشی کاهش قابل ملاحظهای خواهند یافت.
نسبت جوجه دهی و تهویه دستگاه جوجه کشی افزایش ارتفاع به علت کاهش فشار اکسیژن سبب کم شدن درصد جوجه دهی می گردد. بر اساس گزارشات موجود درصد جوجه دهی در ارتفاع ۲۴۰ پا حدود ۸۵ درصد می باشد در صورتی که در ارتفاع ۷۱۶۰ پا این مقدار به حدود ۶۴درصد کاهش می یابد.
رشد جنین از زمان تخمگذاری شروع میشود، لذا از هنگام چیدن تخممرغ در دستگاه جوجه کشی و از ساعت اول جوجهکشی نیاز به تهویه وجود دارد.
تهویه در واقع در دسترس قراردادن هوای تازه با درجه حرارت و رطوبت معین برای جنین میباشد.
نژادهای پر محصول گوشتی کنونی، برای رسیدن به وزن و ضریب تبدیل مطلوب نیاز به سطح بالاتری از سوخت و ساز دارند. لذا در این گونه نژادها، طبعاً جنینها در زمان جوجهکشی حرارت و بخار آب و دی اکسید کربن بیشتری تولید میکنند.
تاثیر گاز کربنیک گازکربنیک موجود در اطراف تخم مرغ ها سبب کاهش درصد جوجه دهی می شود. اگر غلظت گاز کربنیک به ۵ درصد برسد جوجه دهی به صفر خواهد رسید. غلظت گازکربنیک در ماشین های جوجه کشی نبایستی بیشتر از ۵/۰ درصد باشد. تهویه دستگاه های جوجه کشی شاهین طیور برای تهویه مناسب دستگاه لازم است که تهویه اتاق استقرار دستگاه جوجه کشی به طور مطلوب انجام بگیرد .
هر یک درصد تخم مرغ به ۲۷/۰ مترمکعب هوا در ساعت نیاز دارد. تهویه دستگاه از طریق دریچه هایی که در اطراف ماشین جوجه کشی نصب شده انجام می گیرد.
گردش هوا در دستگاه جوجه کشی یکی از مهم ترین پارامتر هایی است که در دستگاه جوجه کشی وجود دارد زیرا جنین برای تنفس احتیاج به اکسیژن دارد و گردش هوا در دستگاه جوجه کشی بسیار مهم خواهد بود.
لازم به ذکر است که جنین از زمان قرار گرفتن تخم مرغ در دستگاه جوجه کشی تا خروج از پوسته تخم مرغ برای رشد کردن نیاز به جذب اکسیژن دارد.
همانطور که میدانید جنین در مراحل اولیه رشد خود نمیتواند با شش هایش نفس بکشد و تا حدود ۵ روز اول جنین کار تنفسی خود را توسط سیستم گردش خونی انجام میدهد.
مهمترین مسئله ای که در باره سیستم تنفسی و دریافت اکسیژن در جنین است در طول پروسه انکوباسیون می باشد که در اواخر این دوره جنین ها بزرگ تر می شوند و به هوا و اکسیژن بیشتری احتیاج خواهند داشت و از آنجایی که سیستم هوارسانی به صورت های مختلفی ساخته و انجام میشود نمیتوان یک نوع خاص را به شما پیشنهاد داده شد اما میتوان به نکات ریز برای هوارسانی در زمان های مناسب در دستگاه های جوجه کشی توجه کرد که میتواند بسیار به شما کاربران عزیز کمک کند.
در اوایل دوره جوجه کشی ، اکسیژن کمتر مورد نیاز است و به تدریج این نیاز افزایش پیدا می کند. گردش هوا در دستگاه جوجه کشی معمولا انکوباتور های کوچک خانگی از سیستم تهویه هوا و هوادی برخوردار نمی باشند و هوادهی خوبی در دستگاه جوجه کشی انجام نمیشود که راه ورود و خروح هوای درون اتاق نصب هواکش در اتاق و کنترل زمان و رطوبت است قرار گرفتن این ماشین ها در ساختمان با فضای مناسب نیز ضروری است .
هر چه زمان بیشتر بگذرد جنین رشد میکند و بزرگ تر خواهد شد و به صورت طبیعی میزان هوای بیشتری خواهد داشت و تولید دی اکسید کربن بد از مدتی به سرعت افزایش خواهد یافت که لازم به ذکر است که این اتفاق در هفته پایانی حدود دو برابر افزایش می یابد.
در ماشین های جوجه کشی استاندارد و هواکش ها که برای هوادهی دستگاه جوجه کشی انجام می شو آهسته و پیوسته باز و بسته می شوند و دمای دستگاه جوجه کشی را تنطیم میکنند . دستگاه های جوجه کشی باید دارای ۲ مدل فن باشند : یکی برای انجام عملیات سیرکولاسیون یا همان گردش هوا و دیگری برای عمل تهویه.
وجود هردو مدل در دستگاه ضروری است.
اولی کار گردش هوای داخل دستگاه و تنظیم رطوبت را انجام میدهد و دومی عمل ارائه اکسیژن مناسب و خارج کردن دی اکسید کربن را بر عهده دارد. هواکش ( فن سیرکولاسیون ) برای جوجه کشی در دستگاه و بالا بردن راندمان، باید رطوبت و دما در تمام طبقات ماشین یکسان باشند.
استفاده از یک فن سیرکولاسیون مرغوب و با کیفیت بسیار مهم است، زیرا باید در برابر گرد و غبار، پرزهای هچ، دما و رطوبت مقاوم باشد.
فن تهویه دستگاه جوجه کشی نصب و پیاده سازی فن و سیستم تهویه دستگاه جوجه کشی بسیار مهم بوده و باید کاملا اصولی انجام شود. زیرا تهویه نامناسب و عملکرد ضعیف سیستم تهویه باعث خارج نشدن گاز Co2 شده و همین عمر منجر به خفگی و مرگ جوجه داخل تخم میشود. از این رو اگر تهویه و تخلیه هوای داخل بیش از حد کار کند، باعث میشود علاوه بر گاز Co2 (دی اکسید کربن)، رطوبت و دمای داخل دستگاه نیز خارج شده و باعث مرگ جوجه شود.
باید تا الان به این موضوع پی برده باشید که فن تهویه نقشی مهم و اساسی در دستگاههای جوجه کشی ایفا میکند. متاسفانه برخی سودجویان برای کاهش هزینه ها در تولید از فن های با کیفیت پایین، دمنده و یا بعضا دیده شده که از فن های سیستم های بهداشتی استفاده میکنند.
قبلتر به این نکته اشاره شد که میزان دما و رطوبت در تمام طبقات دستگاه باید یکسان یا بسیار نزدیک به هم باشد. از این رو ما از فن هایی استفاده میکنیم که عمل سیرکولاسیون را انجام میدهند. برای انجام این کار ما دو نوع فن داریم که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار میدهیم:
فن AC
مدل های AC معمولا عمر مفید کمی دارند، و بهتر این مدل را برای کار خود انتخاب نکنید. اما به هر دلیلی خواستار استفاده از این قبیل فن ها شدید، بهتر است نوع مرغوب آن را گزینش کنید. این فنها در دو نوع بوش و بلبرینگی در بازار یافت میشوند، که نوع بلبرینگی آن طول عمر بالاتری دارد. توجه داشته باشید که در مدل های AC اگر دور پروانه کند شد، باید سریعا نسبت به تعویض فن اقدام کنید.
فن DC
مدل های DC بهترین گزینه موجود در بازار هستند. همگی از نوع بلبرینگی بوده و در صورت کندی پروانه، توانایی تنظیم مجدد را دارند. هر چه قطر فن بیشتر باشد، نشانگر طول سیم پیچ بیشتر در فن هست که همین نکته گواهی بر کیفیت بیشتر و کارایی طولانی تر کالا می باشد. سیم پیچ به کار رفته در فن های DC اغلب از جنس مس بوده، و در هنگام سفارش از خریدن مدلهایی با سیم پیچ آلومینیوم اجتناب کنید.
مهمترین مشکلی که پرورش دهندگان با آن رو به رو هستند، مرگ و میر جوجه کشی میباشد. مرگ جوجه یک روزه و تازه هچ شده یا مرگ جنین در تخم از مواردی هستند که میتوانند موجب وارد شدن ضرر و زیان های بسیاری به افراد شوند.
در این مقاله قصد داریم تا مواردی را عنوان کنیم که تاثیر مستقیمی در علت مرگ جوجه در دستگاه جوجه کشی دارند. مرگ جوجه های تازه هچ شده نتیجهی عوامل مرتبط به هم بسیاری می باشد. اگرچه با رعایت نکات مختلف مدیریتی همچون تغذیه، کنترل بیماری و … می توان این مشکلات را حل کرد.
متاسفانه بسیاری از افراد اینطور فکر میکنند که برخی از این نکات جزئی و کم اهمیت هستند. اما ممکن است جزئی ترین موارد تاثیر بزرگی در روند جوجه درآوری شما داشته باشند. در نتیجه دانستن و رعایت اصول درست سبب جلوگیری از مرگ و میر در جوجه کشی میشود.
عدم چرخش درست تخم این عامل موجب چسبیدن زرده به پوسته شده و جنین نمیتواند در داخل تخم به درستی تغذیه شود. در نتیجه سبب مرگ آن میشود. دلیل این اتفاق ممکن است مشکل سیستم چرخشی دستگاه، یا عدم چرخش صحیح تخم ها در دوران انبار کردن باشد.
انبار کردن تخم ها قبل از اینکه اقدام به جوجه کشی از تخم ها کنید، ممکن است بخواهید چند روزی آنها را نگهداری و انبار کنید. در این حالت باید اطلاعات کاملی درباره شرایط نگهداری تخم نطفه دار داشته باشید تا در این مدت آسیبی به تخم ها و جنین نرسد. در غیر اینصورت سبب وارد شدن آسیب های جبران ناپذیر و یا مرگ جنین در تخم میگردد.
تغذیه گله مولد برای اینکه بتوانید به تخم های نطفه دار با کیفیت برسید، گله مولد باید جیره غذایی کاملی داشته باشد. اگر این جیره به درستی تنظیم نشود، میتواند تاثیر منفی روی تخم ها بگذارد. کاهش مواد مغذی و ویتامین ها، جنین را ضعیف کرده و سبب مرگ آن میشود. از طرفی زیاد بودن ویتامین ها و مواد معدنی نیز ممکن است تاثیرات منفی بگذارد. مانند افزایش کلسیم که موجب ضخیم شدن پوسته تخم شده و در دوران هچری، امکان اینکه جوجه نتواند پوسته را بشکند وجود دارد. این مورد میتواند علت مرگ جوجه در دستگاه جوجه کشی باشد.
مرگ جنین در تخم به دلیل آلودگی یکی از مواردی که میتواند سبب مرگ جنین در جوجه کشی گردد، آلوده بودن پوسته تخم میباشد. پرورش دهنده باید قبل از اینکه تخم های نطفه دار را داخل دستگاه قرار دهد، آن را از آلودگی ها و کثیفی ها پاک کند. اما عده ای به دلیل نداشتن اطلاعات کافی در این زمینه سعی میکنند که تنها با آب یا استفاده از دستمال های تر آنها را پاک کنند. این کارها علاوه بر این که به درستی آلودگی و میکروب ها را از بین نمیبرد، باعث میشود که آنها به داخل تخم نفوذ پیدا کرده و جنین را آلوده کنند.
در نتیجه بهترین روش این است که از دستمال خشک و محلول های ضدعفونی کننده استفاده کنید تا در هنگام جوجه کشی، شاهد مرگ جنین ها نباشید.
تنظیم نبودن دما و رطوبت در دستگاه برای داشتن راندمان جوجه درآوری بالا نیاز است که دما و رطوبت مورد نیاز جوجه، به بهترین شکل تنظیم شود. اما اگر هر کدام از این پارامتر ها کاهش یا افزایش پیدا کنند، میتوانند سبب مرگ و میر در جوجه کشی و کاهش راندمان شوند. از جمله مواردی که موجب این اتفاق می شوند، عایق نبودن بدنه دستگاه، خرابی قطعاتی مانند المنت، رطوبت ساز، سنسورها و برد دستگاه است.
مرگ جوجه در هنگام نطفه سنجی یکی از دلایل رایج مرگ جوجه در دوران هچ، نطفه سنجی غیر اصولی است.حتما میدانید که جنین و جوجه نباید در معرض شوک دمایی و حرارتی قرار بگیرند. پس باید دقت کنید زمانی که برای دوره هچری میخواهید تخم ها نطفه بینی کنید، دمای محیط بیرونی دستگاه را افزایش دهید. ورود تخم از محیط گرم داخل دستگاه به محیط سرد خارجی میتواند آسیب های جدی را به جوجه وارد کند
باز کردن درب دستگاه دوره هچ در جوجه کشی از اهمیت زیادی برخوردار است. بسیاری از پرورش دهندگان در این زمان شروع به باز و بسته کردن مکرر درب دستگاه میکنند که این امر میتواند اثرات منفی به دنبال داشته باشد. در طول این زمان جوجه ها تلاش میکنند تا از تخم های خود خارج شوند. رطوبت کابین دستگاه سبب نرم شدن پوسته تخم شده و ره جوجه کمک میکند تا آن را راحت تر بشکند.
برای افزایش راندمان جوجه کشی در دوره هچ باید نکات و مواردی را رعایت کنید. اما باز کردن بی دلیل درب، باعث هدر رفتن رطوبت شده و امکان سفت تر شدن پوسته را افزایش میدهد. از طرفی با این کار امکان تغییرات دمایی نیز وجود دارد که این نکته نیز به تنهایی میتواند یکی از علت های مرگ جوجه در دوره هچ باشد.
خاموش شدن دستگاه از آنجایی که تمامی قطعات و سیستم های دستگاه با برق کار میکنند، نبود برق و انرژی و خاموش شدن دستگاه موجب آسیب دیدگی جدی جنین و جوجه ها میشود. زیرا در این حالت میزان دما و رطوبت مورد نیاز تغییر کرده و در شرایط بدتر میتواند منجر به مرگ و میر در جوجه کشی گردد.
اپراتور یکی از اصلی ترین دلایل تلف شدن جوجه ها در دستگاه و در طول دوره جوجه کشی اپراتور است. نگهداری از تخم ها قبل از قرار گیری در دستگاه، حمل آنها و جلوگیری از تکان شدید تخم ها، تنظیم پارامترها، تهیه دستگاه با کیفیت و چک کردن سلامت آن، دانستن روش استفاده از دستگاه جوجه کشی و جلوگیری از خرابی و تمامی عوامل در طول دوره، همگی توسط اپراتور انجام میگیرد. در نتیجه اگر فرد فاقد دانش و اطلاعات کافی و لازم در این زمینه باشد، امکان بروز مشکلات نیز وجود خواهد داشت.
مدیریت اشتباه سالن پرورش جوجه ها روی سطح زمین نیاز به یک بستر خشک و تمیز به ضخامت ۳ اینچ دارد و از مصرف زیاد خاک اره و سایر مواد بستر ساز برای جلوگیری از خفه شدن جوجه ها باید پرهیز شود. نگهداری جوجه ها بر روی سطوحی مانند روزنامه یا سطوح چوبی به جهت نداشتن اصطکاک مناسب، توصیه نمیشود چرا که ممکن است منجر به ضرر ها و صدمات دائمی گردد.
افزایش درجه حرارت سالن پرورش باعث مشکلاتی نظیر آب زدایی و انسداد مقعد جوجه ها میشود. ۷۰% بدن جوجه های تازه متولد شده از آب تشکیل شده است. دمای بالا منجر به از دست رفتن آب بدن میشود، همین امر موجب مرگ جوجه های ۱ روزه به دلیل از دست دادن آب بدنشان میگردد. از طرفی دمای بالای سالن نیز سبب خشک شدن مدفوع و در نهایت انسداد مقعد میشود که میتواند مرگ جوجه ها را در برداشته باشد. – کاهش درجه حرارت سالن نیز موجب بروز بیماری هایی نظیر ذاتالریه میشود.
اگر دمای محیط نگهداری استاندارد نباشد، موجب مرگ جوجه های تازه هچ شده به دلیل ذاتالریه و آبی شدن تاج ها میگردد. همچنین تحت تاثیر کاهش دما، جوجه ها جهت حفظ دمای بدن خود در هم فرو میروند که این امر باعث خفگی و نهایتا مرگ جوجه ها میشود. برای اینکه از مشکلات بوجود آمده بوسیله تنظیم نبودن دمای سالن پرورشی جلوگیری کنید، بهتر است ۲۳ ساعت قبل از اینکه جوجه ها را به آنجا منتقل کنید، سالن را گرم کرده و دما آن را در حالت استاندارد ثابت نگه دارید.
مرگ جوجه ها با مسمومیت مسموم شدن نیز میتواند از دلایل مرگ جوجه ۱ روزه و تازه هچ شده باشد. غذای آلودهی قارچی و مواد سمی در جیره باعث مسمومیت غذایی جوجه ها میگردد. از طرفی اگر در آب و تغذیه آنها مقدار زیادی نمک باشد، منجر به مسمومیت و در نهایت مرگ جوجه میشود. پائین کشیدن پرده ها در تمامی ساعات، درجه حرارت بالای سالن، افزایش PH بستر و افزایش یا کاهش رطوبت سالن منجر به تشدید تولید آمونیاک در سالن میشود. این اتفاق باعث تحریک غشاء مخاطی و چشم ها، مصرف کم غذا، کاهش میزان رشد، تحریک مژه های داخل نای، خونریزی و مرگ و میر در غلظت بالای ۱۰۰ PPM ( قسمت در میلیون ) میگردد. بنا براین غلظت آمونیاک باید کمتر از ۲۵ PPM باشد.
یکی از اصلی ترین ابزارهای مورد استفاده در صنعت مرغداری و پرورش طیور، دستگاه جوجه کشی می باشد. امروزه دیگر حتی پرورش دهندگان محلی نیز کمتر به روش طبیعی جوجه کشی می کنند و بیشتر به استفاده از ماشین جوجه کشی روی آورده اند. از طرفی با توجه به رشد جمعیت و نیاز شدید به منابع غذایی و گوشتی، تولید جوجه های یک روزه و پرورش آنها در اکثر مناطق توسعه یافته است.
این صنعت بستر بسیار مناسبی برای کسب درامد و کارافرینی را فراهم نموده است. هم راستا با این صنعت و برای پوشش نیاز کارآفرینان و پرورش دهندگان طیور، هر سال انواع دستگاه جوجه کشی خارجی و ایرانی روانه بازار میگردد. خوشبختانه در عرصه تولید دستگاه جوجه کشی، تولیدات داخلی به خوبی توانستند نیاز افراد را برطرف کنند اما در یک جامعه همیشه افرادی هستنید که تمایل زیادی به خرید کالای خارجی دارند.
به خصوص برخی از تولیدکنندگان ایرانی با بکارگیری قطعات کم کیفیت و درجه چندم چینی، اعتماد کاربران را به کالای ایرانی تخریب نموده اند. در ایران تولیدکننده های مختلفی هم اکنون مشغول به ساخت و عرضه دستگاه جوجه کشی به بازار می باشند.
از شناخته شده ترین این تولیدکنندگان می توان به شاهین طیور، گروه صنعتی اسکندری، بلدرچین دماوند، ایزی باتور، کاکس ماشین، طیوران فاخته، مشهد برق، زاگرس و … اشاره کرد. هدف از این نوشتار در وبسایت شاهین طیور مقایسه کیفیت و قیمت دستگاه جوجه کشی ایرانی و خارجی میباشد. اگر به دنبال جواب سوال دستگاه جوجه کشی ایرانی بخریم و یا خارجی؟ حتما این مقاله را مطالعه نمایید.
بررسی کیفیت دستگاه جوجه کشی ایرانی با نمونه مشابه خارجی در عرصه جهانی مهمترین و برترین تولیدکنندگان خارجی دستگاه جوجه کشی شامل آرکام، برینسآ، جیمز وی، پیتر سایم، ویکتوریای ایتالیا و هواباتورآمریکا می باشند.
اگر بخواهیم به بررسی کیفیت این محصولات بپردازیم باید گفت که محصولات این تولیدکنندگان از تکنولوژی به روز و پیشرفته و قطعات بسیار با کیفتی بهره می برند. کاملا طبیعی است که کیفیت محصولات این کمپانی های خارجی بهتر از نمونه مشابه ایرانی خواهد بود. مهمترین دلیل آن تکنولوژی پیشرفته و دسترسی به قطعات و مواد اولیه مرغوب می باشد .متأسفانه در چند سال اخیر، تحریم های اعمال شده بر کشور، محدودیت های زیادی برای تولیدکنندگان داخلی در زمینه تهیه مواد اولیه و قطعات باکیفیت ایجاد نموده است.
اما با این حال بسیاری از تولیدات داخلی در زمینه دستگاه های جوجه کشی توان رقابت با نمونه های خارجی را دارند. البته ناگفته نماند که در بازار داخلی کشور انواع دستگاه جوجه کشی ساخت چین نیز به وفور یافت میشود که کیفیت بسیار پایین تری نسبت به نمونه های داخلی دارند.
مهمترین فاکتور تعیین کننده در کیفیت یک دستگاه جوجه کشی، نوع قطعات و متریال بکار رفته در ساخت آن و از همه مهمتر راندمان کاری دستگاه میباشد.
یکی از ویژگی های مثبتی که در اکثر دستگاه های جوجه کشی خارجی به چشم می خورد، رعایت استانداردهای ساخت می باشد که باعث میشود کیفیت نهایی محصول نیز افزایش پیدا کند. مواردی همچون استفاده از بدنه ضد زنگ و ضد آب (بدنه pvc و یا abs)، ریسک بسیار پایین خطر برق گرفتگی کاربر در حین استفاده از دستگاه، بهینه بودن ابعاد و وزن دستگاه نسبت به ظرفیت آن، استفاده از شانه های یونیورسال و یا جهانی ( که برای تمامی پرندگان کاربرد دارند) و … مهمترین این استانداردهای می باشند که متآسفانه برخی تولیدکنندگان داخلی آنها را نادیده میگیرند. بعنوان مثال در میان تولیدکنندگان داخلی فقط گروه صنعتی اسکندری، کاکس ماشین و طیوران صنعت فاخته و شاهین طیور از متریال استاندارد همچون pvc و مواد abs استفاده میکنند.
سایر تولیدکنندگان اغلب از بدنه فلزی نظیر گالوانیزه و یا استیل بهره می برند. ناگفته نماندکه بدنه فلزی پیامدهای مختلفی به همراه دارد که شامل: خطر برق گرفتگی بالا، مشکل پوسیدگی و زنگ زدگی بدنه در گذر زمان، ایجاد نوسانات دمایی و سنگین وزن بودن دستگاه می باشد.
لازم به ذکر است که بدنه استیل برای ساخت دستگاه جوجه کشی هرچند که خاصیت ضد زنگ دارد ولی سایر مشکلات ذکر شده در بدنه فلزی همچنان در بدنه استیل نیز موجود می باشند.
بدنه های استیل و یا گالوانیزه ای برای ساخت یخچال های فروشگاهی ایده آل هستند. زیرا برای مواد غذایی مورد نگه داری در آنها به نوسانات دمایی و یا رطوبت حساس نیست. در حالیکه در دستگاه جوجه کشی افراد با یک موجود زنده سروکار دارند که در حال نفس کشیدن بوده و به کوچکترین نوسانات دمایی حساس می باشد.
از این رو در هیچ نمونه معتبر خارجی نمی توان دستگاهی را یافت که با بدنه فلزی و یا استیل ساخته شده باشد.
استاندارد بعدی که برخی تولیدکنندگن داخلی آن را نادیده میگیرند و در نتیجه باعث افت کیفیت محصولات آنها می شود، نوع سیستم چرخشی می باشد.
بهترین نوع چرخش تخم نطفه دار دستگاه جوجه کشی چرخش ۹۰ درجه است. شانه 45 درجه نسبت به افق تغییر زاویه داده و پس از گذشت مدت زمانی این زاویه از طرف مقابل هم اعمال می شود. نکته مهم اینکه حتما باید از میکروسوییچ و یا سنسور های مخصوص برای تنظیم دقیق زاویه چرخش استفاده نمود.
بررسی قیمت ماشین جوجه کشی ایرانی با نوع خارجی آن با توجه به نرخ بالای ارز و هزینه های گمرک مربوط به واردات دستگاه جوجه کشی خارجی، قیمت آنها در برخی موارد حداقل چهار برابر نمونه مشابه داخلی است. این تفاوت قیمت باعث میشود که بسیاری از افراد از خرید دستگاه جوجه کشی خارجی محروم باشند.
توجه داشته باشید که نمونه های تقلبی و چینی انواع دستگاه جوجه کشی خارجی در بازار با قیمت های پایین به فروش می رسند. لذا هوشیار باشید و برای تحقیق بیشتر حتما به وبسایت کارخانه اصلی آنها مراجعه کنید تا به قیمت واقعی هر دستگاه پی ببرید.
بررسی خدمات پس از فروش دستگاه جوجه کشی ایرانی و خارجی تقریبا بیشتر تولید کنندگان داخلی به محصولات خود گارانتی معتبر و خدمات پس از فروش چند ساله ارائه میدهند. از آنجایی که برخی از قطعات دستگاه جوجه کشی عمر مصرفی محدود دارند، بنابراین در صورت نیار باید بتوان قطعه یدکی متناسب با دستگاه را فراهم نمود.
متأسفانه بیشتر دستگاه های جوجه کشی خارجی موجود در بازار به دلیل شرایط تحریم و نبود نمایندگی معتبر هیچ گونه واحد خدمات پس از فروش ندارد. بنابراین خریداران این نوع دستگاه ها ممکن است در زمان نیاز نتوانند قطعه یدکی دستگاه خود را تهیه کنند.
نتیجه گیری در این نوشتار از شاهین طیور به بررسی کیفیت و قطعات دستگاه جوجه کشی ایرانی و خارجی پرداختیم. می توان به این نتیجه رسید که کیفیت یک دستگاه جوجه کشی خارجی (از برندهای معتبر جهانی) به دلیل فناوری پیشرفته و مواد اولیه مرغوب، بهتر از نوع ایرانی خواهد بود. همچنین قیمت یک ماشین جوجه کشی خارجی در مقایسه با نمونه مشابه ایرانی بسیار بیشتر می باشد.
اما در زمینه خدمات پس از فروش و گارانتی نمی توان تضمینی برای محصولات خارجی ارائه داد. اگر بودجه لازم برای خرید دستگاه جوجه کشی خارجی در نظر گرفته اید، ما محصولات شرکت آراکام کره جنوبی را به شما پیشنهاد میکنیم که بهترین و برترین در نوع خود می باشند.
اما اگر می خواهید از تولید داخلی حمایت کنید و به دنبال خرید دستگاه جوجه کشی با کیفیت ایرانی هستید، انواع دستگاه جوجه کشی ایرانی از برندهای معتبر همچون اسکندری، شاهین طیور، فاخته،ققنوس و... بر اساس بودجه و متناسب با نیاز خود، بهترین دستگاه را انتخاب کنید. ما در وبسایت شاهین طیور برای راهنمایی هر چه بیشتر کاربران تمامی مزایا و معایب هر یک از دستگاه های تولید داخل را توضیح داده ایم.
افرادی که می خواهند از پرورش بوقلمون برای ایجاد کسب و کار و در آمد استفاده کنند باید نکات مهمی را در انتخاب بوقلمون ها و محل نگهداری آن ها در نظر بگیرید.
راهکار های مهم برای پرورش بوقلمون بسیاری از جوانان برای اشتغال زایی و کسب سرمایه به فکر انجام کسب و کارهای جدید مانند پرورش بوقلمون می افتند .
اگر فضای کافی دارید و به پرورش بوقلمون علاقه مند هستید ، باید در این زمینه تحقیق کنید و معلومات خود را افزایش دهید و سپس به انجام این کار بپردازید . اگر قصد پرورش بوقلمون دارید باید با انواع نژادهای بوقلمون و با بیماری های طیور آشنا باشید و برنامه واکسیناسیون بوقلمون را بدانید یا با دستگاه جوجه کشی کار کرده باشید.
این بخش از شاهین طیور شما را راهنمایی می کند تا بتوانید در پرورش بوقلمون موفق شوید . انتخاب نژاد بوقلمون نژاد های مختلفی از بوقلمون (بومی، بیوتی، نیکولاس، هیبرید و...) وجود دارد. برای کسانی که می خواهند تازه شروع به پرورش بوقلمون نمایند ، انتخاب نژاد بوقلمون بومی اصلاح شده، بهترین گزینه و مقرون به صرفه است .
این بوقلمون ها 6 الی 7 ماه رشد می کنند و در این زمان حدود 35 کیلو دان می خورند و به وزنی حدود ٧ کیلو می رسند . برای پرورش بوقلمون باید هدفتان را مشخص کنید یعنی بدانید که می خواهید فقط جوجه بوقلمون بخرید و تبدیل به بوقلمون گوشتی نمایید یا قرار است بوقلمون مولد جهت گرفتن تخم نطفه دار بوقلمون تولید کنید و یا قصد تولید جوجه یک روزه بوقلمون را دارید.
معایب و مزایای خرید بوقلمون های مولد : بوقلمون های مولد نسبت به بوقلمون های گوشتی قیمت بالاتری دارند، اما بدون حضور بوقلمون های نر قابلیت جوجه کشی از تخم های آنها وجود نخواهد داشت . بنابراین باید به ازای هر 3 الی 4 عدد بوقلمون ماده یک بوقلمون نر سالم و سرحال نیز خریداری کنید. خرید بوقلمون های مولد به این دلیل بهتر است که راندمان جوجه کشی به شدت بالا می رود و تخم های تولید شده بسیار با کیفیت تر و تازه تر از تخم های نطفه دار خریدار شده خواهد بود زیرا ما بر کیفیت زندگی و تغذیه بوقلمون ها دخالت مستقیم خواهیم داشت.
معایب و مزایای خرید تخم نطفه دار بوقلمون : تخم ها قیمت پایین تری نسبت به بوقلمون ها دارند اما به این دلیل که از کیفیت نطفه درون تخم ها با خبر نیستید و از این رو راندمان جوجه کشی پایین خواهد آمد. قبل از شروع کار پرورش بوقلمون بازار سازی کنید قبل از اینکه بوقلمون پرورش دهید ، باید تحقیق کنید که آیا برای فروش بوقلمون بازاری وجود دارد و یا باید بازار سازی کنید واگر می خواهید برای فروش محصولات بوقلمون مشکلی نداشته بشید ، با یک مجموعه کمک رسان بازار مشورت کنید.
برای فروش محصولات مشتریان را از طریق تولیدکننده ها یا فروشنده های قدیمی این محصول شناسایی کرده و اقدام کنید. دستگاه جوجه کشی بوقلمون بخرید برای داشتن واحد جوجه کشی بوقلمون به دستگاه جوجه کشی بوقلمون نیاز دارید . این دستگاه با دستگاه های جوجه کشی مرغ تفاوتی ندارد و فقط به شانه های پلاستیکی مخصوص تخم بوقلمون مجهز است .
طریقه گرفتن مجوز برای پرورش بوقلمون برای دریافت مجوز کار مدارکی چون کارت ملی و سند مالکیت یا اجاره نامه مکان را همراه خود به جهادکشاورزی ببرید و نامه موافقت اصولی را بگیرید . مهم ترین قسمت برای پرورش بوقلمون نوشتن یک طرح توجیهی پرورش بوقلمون می باشد. برای تهیه این طرح از شرکت های مشاور مهندسی دام و طیور کمک بگیرید. سازمان جهاد کشاورزی استان مرجع قانونی صدور موافقت اصولی، پروانه ی تاسیس و پروانه ی بهره برداری برای ایجاد یک واحد پرورش دام یا پرندگان اهلی است. متقاضی باید کار خود را با تنظیم و تحویل در خواست کتبی شروع کند .
در اولین مرحله برگه ای تحت عنوان موافق اصولی صادر می شود که به معنی موافقت اولیه است اما این برگه قانوناً هیچگونه ارزشی برای شروع کار پرورش بوقلمون ندارد، بلکه به همراه موافقت اصولی، نامه هایی تحت عنوان استعلام، برای مراجع مختلف از جمله اداره کل دامپزشکی استان، اداره کل محیط زیست و … صادر می شود. پس از دریافت پاسخ و موافقت این مراجع و تحویل طرح توجیهی پرورش بوقلمون و نقشه ی اجرایی، کمسیون صدور پروانه ای سازمان جهاد کشاورزی استان، نسبت به « صدور پروانه ی تاسیس پرورش بوقلمون » اقدام می نماید.
برای گرفتن تسهیلات بانکی پرورش بوقلمون شما به «پروانه ی تاسیس» نیاز دارید . پس از پایان عملیات ساختمانی « پروانه ی بهره برداری» صادر می شود و شما می توانید آغاز به کار کنید .
محیط و شرایط لازم برای پرورش بوقلمون
دما مناسب برای پرورش بوقلمون
جوجه یک روزه بوقلمون در هفته های اول زندگی قادر به تطابق کامل بدن با شرایط حرارتی محیط اطراف نیست و به سیستم های حرارتی سالن وابسته است تا حرارت بدن را حفظ کنند پس باید فضا را به سیستم گرمایش و سرمایش مجهز کنید. اگر از هیتر استفاده می کنید باید تمامی سالن حرارت یکنواخت و مناسب داشته باشد و اگر از دستگاه مادر مصنوعی استفاده می شود در روزهای اول جوجه ها نبایداز آن دور شوند چون ممکن است سرما بخورند پس دور دستگاه مادر حصاری بکشید تااز آن دور نشوند.
دما در هفته های مختلف بایدبه قرار زیر باشد: در ابتدای پرورش بوقلمون دما باید در حدود 34 الی 36 درجه سانتی گراد باشد و رفته رفته دما را کاهش دهید یعنی دما در اواخر هفته اول باید 32 درجه سانتیگراد در هفته دوم 29 ، هفته سوم 26 ، درهفته چهارم 24 درجه سانتی گراد ، هفته پنجم 21 درجه سانتی گراد و ازهفته ششم تا پایان دوره دما نباید کمتر از 18درجه سانتی گراد باشد.
فضای مورد نیاز برای پرورش بوقلمون :
فضایی که باید در اختیار جوجه بوقلمون باشد:
در هفته اول 30جوجه درهر متر مربع، در هفته دوم تا چهارم تعداد 20 جوجه، درهفته پنجم و ششم تعداد 10 جوجه، درهفته هفتم و هشتم تعداد 8 جوجه،در هفته نهم تا دوازدهم تعداد 5 عدد ودر هفته سیزدهم تا بیستم تعداد 2-3 بوقلمون درهر متر مربع پرورش داده می شوند.
مقدار نور برای پرورش بوقلمون در فضای باز: برای پرورش بوقلمون شدت نور و رنگ نور هر دو تاثیر دارد . نورقرمز و سبز هردو اثر خوبی ازنظر رشد نسبت نور سفید دربوقلمون ها دارند. استفاده ازنور آبی،به مدت 24 ساعت اثر بدی بر بوقلمون دارد.
طرز استفاده کردن از نور در پرورش بوقلمون در فضای باز به نژاد و طرز نگهداری و سن فرستادن آنهابه کشتارگاه بستگی دارد: در 48 ساعت اول در تمام مدت شبانه روز درسالن نگهداری جوجه بوقلمون ها باید از نور استفاده کرد.اما همانطور که در سایت شاهین طیور اشاره کرده ایم پس از عادت کردن جوجه بوقلمون هابه خوردن وآشامیدن به مرورنور را باید کم کرد و به 14 الی 18 ساعت رساند.
شدت نور نیز اهمیت دارد و معمولاً در48 ساعت اول باید ازنور شدید تر و سپس ازنور ضعیف تر استفاده نمود. 6-22 هفتگی باید ازنور با شدت کم و به مدت 14 ساعت استفاده نمود . در 22-30 هفتگی مدت روشنایی روز باید 10-12 ساعت باشد .
تهویه و رطوبت مورد نیاز برای پرورش بوقلمون: جوجه بوقلمون برای رشد به هوای تازه و تمیز نیاز دارد بنابراین بهتر است با استفاده ازپنجره های تهویه ای و هواکش های برقی تهویه را کنترل کرد اما نباید تهویه سبب سرد شدن سالن شود.
برای هر مترمربع آشیانه، حداقل یک دهم مترمربع پنجره در نظر گرفته شود. وجود رطوبت درداخل سالن و هرگونه بوی نامناسب دلیل ازنشانه های نقص تهویه است. سالن نگهداری جوجه ها باید خشک باشد اما اگر خشکی هوا بیش ازحد باشد رشد پرها کم می شود. رطوبت سالن باید حدودا 65 الی 70 درصد باشد تا هوای سالن خشک و گرد و خاکی نشود.
میزان رطوبت سالن پرورش بوقلمون
بستر کف سالن پرورش بوقلمون: برای پرورش بوقلمون باید به بستر کف سالن توجه کنید زیرا وزن زیاد این پرنده، مخصوصا در نژاد های بومی اصلاح شده، موجب فشار بسیار زیادی به پای پرنده می شود پس باید بستر برای پرورش بوقلمون نرم و مناسب باشد. بستر های متفاوتی در نقاط مختلف با توجه به شرایط اقلیمی منطقه مانند پوشال، کلش، خاک اره، رول های مقوایی، کاغذ (روزنامه)، ماسه و... پیشنهاد می شود.
پیشنهاد می شود برای بستر از پوشال نراد به ضخامت حداقل 7 سانتیمتر استفاده کنید زیرا این بستر نرم و جاذب رطوبت است و به علت اندازه آن، بوقلمون نمی تواند آنرا بخورد. اما بستر های دیگر مانند ماسه را نمی توان درست ضدعفونی کرد و این بستر رطوبت را بخوبی جذب نمی کند؛ خاک اره بدلیل کوچک بودن و مصرف توسط پرنده مشکلاتی بوجود می آورد. کاغذ یا مقوا جاذب رطوبتی خوبی نیستند و بدلیل ضخامت کم همیشه سرد و سفت است .
غذای جوجه بوقلمون
جوجه بوقلمون نیز بسیار کم هوش و بی استعداد است به همین دلیل طرز خوردن غذا و آشامیدن به سختی فرا می گیرد و باید دقت و توجه و حوصله به خرج داد تا جوجه ها طرز خوردن و آشامیدن را فرا بگیرند.جوجه های بوقلمون دو مرتبه در روز غذا می خورند . ظرف دانخوری را نباید به حدی پر کرد که دانه ها روی زمین بریزند و باید آن را طوری پر کنید که در مرتبه بعدی مقداری از دانه ها باقی مانده باشند. هفته ای یکبار ظرف غذاخوری پرنده را ضد عفونی کنید .
اگر دانه ها با مدفوع آلوده شده اند آنها را دور بریزید . برای تغذیه جوجه ها و ترغیب آنها به خوردن غذا می توان از باقیمانده میوه و سبزجات ، مقداری جو خرد شده، مقداری شیر و تخم مرغ پخته و خرد شده و یا غذای سبز استفاده کرد . اگر متقتضی قصد دارد نسبت به خرید زمین اقدام نماید، بهتر است قبل از این کار، با کارشناسان « اداره ی صدور پروانه معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی» در مرکز استان مشورت نماید و کروکی و محل مورد نظر را به رویت و اصلاح آنها برساند.راهنمایی و مشورت لازم را از ایشان بگیرد.
نکات مهم برای موفقیت در پرورش بوقلمون
قبل از شروع پرورش بوقلمون برای آموزش در کلاس هایی که بسیج سازندگی شرکت کرده تا با فوت و فن کار آشنا شوید.
اگر می خواهید هزینه های شما کمتر شود بهتر است کار قطعه بندی و بسته بندی را نیز خودتان انجام دهید زیرا در این صورت واسطه ها حذف شده و مخارج شما کاهش پیدا می کند.
در شرایط رونق بازار می توانید بوقلمون ها را به کشورهای همسایه نیز صادر کنید.
برای جلوگیری و پیش گیری ازبیماری لمون رعایت اصول بهسازی و بهداشت الزامی است پس باید لانه و همچنین وسایل را به خوبی شست و ضد عفونی نمود.
هدف از گردش هوا در دستگاه جوجه کشی ترکیب یک نواخت اکسیژن، حرارت و رطوبت و عمل تهویه صحیح می باشد. به عمل گردش هوا به اصطلاح سیر کوله هوا یا سیرکولیشن گفته می شود.
سیرکولیشن در دستگاه های جوجه کشی معمولا به 4 روش رایج می باشد که به ترتیب اهمیت و کیفیت عبارتند از سیر کوله عمودی، سیر کوله دورانی، سیر کوله افقی و سیر کوله ساکن(ایستایی).
عمودی : VertiCal circolasion رایج ترین و پرطرفدارترین روش برای گردش هوا در ماشین های جوجه کشی صنعتی و غیر صنعتی در دنیا می باشد.در این روش فن ها در پایین یا بالای کانال هوایی قرار گرفته و پس از عبور هوا از مقابل منبع حرارتی آن را به سمت منبع تهویه رطوبت هدایت نموده و سپس با عبور از لا به لای رک ها دوباره به سمت فن برمی گردد. مهمترین ویژگی این روش انجام عمل اکسیژن گیری خودکار توسط فن های سیرکوله می باشد و خروج گازهای آلوده از دمپرهای سقفی دستگاه می باشد. برای مثال می توان از کمپانی جیمزوی کانادا (Jamesway) و دستگاه جوجه کشی آرکام کره که فن ها بالا هستند و هوا را عمودی در دستگاه گردش می دهند نام برد
دورانی : در سیستم های گردش هوای دورانی فن ها با پروانه های بزرگ رو به روی راک ها قرا گرفته و هوا را مستقیم به لا به لای تخم ها پرتاب می کند و سپس از کناره ها به صورت عرضی و عمودی هوا به سمت فن باز می گردد در این روش هوای تازه از دمپرهای سقفی وارد شده و از کانال های خروجی سقفی گازهای آلوده خارج می شوند. برای نمونه شرکت پیترسایم بلژیک (petersime) سالهاست از این روش هوادهی در دستگاه های جوجه کشی دورانی استفاده می کند.
گردش افقی : در دستگاه جوجه کشی افقی هوا به صورت عرضی به دور راک ها در جریان است و عمل گرم کردن هوا پشت فن ها انجام می شود.این روش بیشتر در دستگاه های چینی رایج است از عمده ترین مشکلات این روش عدم تهویه اصولی و خفگی جوجه ها در زمان هچ می باشد.
هوای ساکن (ایستایی) : این سبک معمولا در ماشین های جوجه کشی کوچک با ظرفیت کمتر از 50 عدد استفاده می شود.و در دستگاه های جوجه کشی صنعتی کاربردی ندارد.عمل گردش هوا در این دستگاه ها وجود ندارد و یا به طور جزئی با فن های کوچک انجام می گیرد.
به علت حرارت موجود در دستگاه، مقداری از آب تخم مرغ ها تبخیر میگردد. برای جلوگیری از تبخیر آب و همچنین جبران آن، باید رطوبت دستگاه جوجه کشی به مقداری تنظیم شود.
میزان رطوبت استاندارد در دستگاه سبب جلوگیری از کاهش بیش از حد آب و تلف شدن جنین میگردد.
اگر رطوبت ماشین کم باشد تبخیر سریع تر و وسعت کیسه های هوایی داخل تخم مرغ بیشتر میشود. در نتیجه نوک جوجه زودتر به اتاقک هوا میرسد و اگر هم زیاد باشد کیسه هوا دیرتر از زمان معمول (روز ۱۹) وسعت یافته و جوجه قادر به تنفس نخواهد بود.
طول دوره جوجه کشی با کم یا زیاد شدن رطوبت متفاوت است. هرچه بیشتر باشد زمان خروج جوجه ها از تخم زودتر بوده و نوسان باعث کوچک شدن جوجه ها و احتمالا بروز حالات غیرطبیعی در بدن آنها میشود.
دمای مناسب دستگاه جوجه کشی رطوبت مورد نیاز ماشین به حرارت یا دمای آن بستگی دارد. اگر دمای دستگاه جوجه کشی ۷/۳۷ درجه سانتی گراد، اکسیژن آن ۲۰ درصد، غلظت گاز کربنیک ۵/۰ درصد و سرعت حرکت هوا ۱۲ سانتیمتر در دقیقه باشد. بهترین راندمان جوجه دهی در رطوبتی معادل ۶۱ درصد خواهد بود.
تنظیم رطوبت دستگاه جوجه کشی میزان رطوبت در ماشین جوجه کشی در ۱۸ روز اول دوره ۶۰ درصد و در ۳ روز آخر ۷۰ تا ۷۵ درصد توصیه میشود. در دستگاه های کوچک با گذاشتن ظروف اضافی در داخل دستگاه و یا استفاده از رطوبت ساز سرد اولتراسونیک، رطوبت زیادی تامین میشود. اما در دستگاه صنعتی از نازل های اسپری آب برای تامین رطوبت مورد نیاز استفاده میکنند.
میزان رطوبت به سرعت تهویه نیز بستگی دارد. یعنی هرچه تهویه سریعتر باشد رطوبت ماشین کمتر خواهد بود.
با اندازه گیری اندازه کیسه هوا و وزن تخم مرغ ها میتوان به مقدار دقیق آن پی برد. اگر کاهش در وزن تخم مرغ زیادتر و یا کمتر از حد معمول باشد (کاهش در وزن تخم مرغ در دوره جوجه آوری حدود ۱۲ درصد است) و یا کیسه هوا خیلی بزرگ و یا کوچک باشد، تنظیم نبودن رطوبت در دستگاه را نشان میدهد.
جدول زمان بندی و تنظیمات دما و رطوبت در اینجا یک جدول دما و رطوبت جوجه کشی برای شما فراهم کرده و امیدواریم که این مقاله برای شما کاربران محترم شاهین طیور مورد استفاده قرار گرفته باشد. سوالات خود را در رابطه با تنظیمات رطوبت و دمای دستگاه میتوانید در بخش نظرات از ما بپرسید و کارشناسان ما در اسرع وقت به شما پاسخ خواهند داد.
یکی از روش های بسیار حرفه ای برای افزایش راندمان جوجه کشی وزن کردن تخم های نطفه دار قبل از شروع جوجه کشی و در حین آن است.
هم چنین این روش به شما کمک کرده تا رطوبت دقیقی را بر روی دستگاه جوجه کشی اعمال کنید. در این نوشته از ماشین طیور شاهین به نحوه وزن کردن تخم ها و محاسبه میزان رطوبت لازمه پرداخته خواهد شد.
جهت وزن گیری تخم ها و انجام اقدامات لازم از قبیل تنظیم رطوبت و افزایش راندمان، می توانید طبق مراحل زیر پیش بروید :
مرحله اول – اندازه گیری وزن اولیه تخم های نطفه دار فارغ از نوع پرنده ای که قصد جوجه کشی از آن را دارید، بایستی وزن اولیه آنها را به دست آورید. برای این کار ابتدا یک شانه خالی را بر روی ترازو قرار داده و وزن شانه خالی را به دست می آوریم .
حال تخم ها را در داخل شانه قرار داده و شانه حاوی تخم را بر روی ترازو قرار دهید، اگر وزن شانه خالی را از وزن به دست آمده کنونی کم کنید، وزن اولیه و خالص تخم ها به دست خواهد آمد.
مرحله دوم – وزن کردن تخم ها پس از ۱۰ روز پس از گذشت یک هفته الی ۱۰ روز از زمان شروع جوجه کشی، باید مجددا تخم ها را وزن کنید.
بهتر است این کار را پس از انجام اولین نطفه سنجی انجام دهید. در مقاله آموزش نطفه سنجی توضیحات کامل داده شده است.
در حالت طبیعی، وزن تخم ها باید چیزی حدود ۷ الی ۹ درصد کاهش وزن داشته باشند. در صورتی که میزان کاهش وزن تخم ها، کمتر از درصد فوق باشد، یعنی حدود ۲ الی ۳ درصد وزن کم کرده باشند، یعنی رطوبت دستگاه بالا بوده و حتما باید آن را مقداری کاهش دهید. اما اگر درصد کاهش وزن تخم ها بیشتر مقدار فوق باشد، یعنی بین ۱۰ الی ۱۵ درصد وزن کم کرده باشند، یعنی رطوبت دستگاه به شدت پایین بوده و برای داشتن یک جوجه کشی موفق حتما باید رطوبت دستگاه را مقداری افزایش دهید تا به درصد ایده آل برسد.
مرحله سوم – وزن کردن تخم ها حین انتقال به دوران هچ در زمان انتقال تخم ها به مرحله هچر نیز باید تخم ها به همان روش گفته شده وزن کنید، این کار باید در همان شانه یعنی قبل از انتقال به سبد هچ انجام شود، تا وزن دقیق آنها به دست آید. مقدار طبیعی کاهش وزن تخم ها تا زمان هچر باید بین ۱۲ الی ۱۴ درصد باشد.
در صورتی که میزان کاهش وزن تخم ها بیشتر از ۱۴ درصد باشد یعنی آب بیشتری را از دست داده اند و باید میزان رطوبت را در دوره هچر افزایش داد تا آب از دست رفته جبران شود.
اما اگر درصد کاهش وزن تخم ها کمتر از ۱۲ درصد بود، یعنی همچنان مقداری آب مازاد در داخل تخم وجود داشته که باید تخلیه شود، پس میزان رطوبت دستگاه را کمتر خواهیم کرد.
نحوه محاسبه درصد کاهش وزن تخم این مقدار با یک فرمول ساده به دست می آید. برای به دست آوردن این درصد، کافیست وزن اولیه تخم ها را از وزن کنونی آنها کم کرده و بر مقدار وزن اولیه تخم ها تقسیم کنید.
به عنوان مثال اگر وزن اولیه تخم ها ۱۲۰۰ گرم است و وزن کنونی آن ۱۰۰۰ گرم. مقدار اختلاف این دو عدد ۲۰۰ گرم است که بایستی بر وزن اولیه تخم ها یعنی ۱۲۰۰ گرم تقسیم شده و در ۱۰۰ ضرب شود. ۱۲۰۰ – ۱۰۰۰ = ۲۰۰ ۲۰۰ ÷ ۱۲۰۰ = ۰.۱۶ × ۱۰۰ = ۱۶% با انجام محاسبات ساده فوق به این نتیجه رسیدیم که تخم ها ۱۶ درصد کاهش وزن داشته اند که نشان از کمبود شدید رطوبت بوده و حتما بایستی اقدامات لازم جهت افزایش رطوبت صورت گیرد.
چگونه رطوبت دستگاه جوجه کشی را افزایش دهیم؟ انجام این کار به نوع رطوبت ساز دستگاه جوجه کشی مربوط است. در صورتی که از رطوبت ساز اولتراسونیک، آتومایزر یا پمپ آب استفاده می شود، باید مقدار آب مخزن را افزایش داده و میزان رطوبت دستگاه را از طریق برد جوجه کشی چند درصد افزایش دهیم. اما در صورت استفاده از ظرف آب، باید مقدار آب مخزن آب را افزایش دهیم. هم چنین جهت جلوگیری از خروج رطوبت، دریچه های تهویه را کمی می بندیم.
مهمتر اینکه مقدار رطوبت محیطی را به وسیله رطوبت سنج سنجیده و در صورت کم بودن رطوبت محیط، با استفاده از دستگاه التراسونیک، سطح رطوبت محیط را افزایش خواهیم داد.
چگونه رطوبت دستگاه جوجه کشی را کاهش دهیم؟ در این روش نیز میزان رطوبت محیطی را به دست آورده و در صورت بالا بودن رطوبت محل قرار گیری دستگاه ، با استفاده از فن تهویه آن را کاهش می دهیم، در مقاله تنظیم رطوبت محیطی به اطلاعات بیشتری دست پیدا خواهید کرد. در صورتی که دستگاه شما دارای رطوبت ساز خودکار مانند اولتراسونیک، آتومایزر یا پمپ آب است، کافیست مقدار رطوبت تنظیم شده بر روی دستگاه را چند درصد کاهش دهید.
اگر هم از ظرف آب برای تامین رطوبت استفاده می کنید، مقدار آب داخل ظرف را کاهش داده و در هر دو مورد (چه رطوبت ساز اتوماتیک و چه دستی) دریچه های هوا را کمی بیشتر باز می کنیم تا مقداری از رطوبت داخل دستگاه کاسته شود.
نتیجه گیری کلی در این مقاله به اهمیت وزن کردن تخم ها جهت افزایش راندمان جوجه کشی و تنظیم رطوبت داخل دستگاه پرداخته شد. این روش توسط بسیاری از پرورش دهنده های حرفه ای انجام می شود، در صورتی که نکات گفته شده در مقاله را به خوبی اجرا کنید، قطعا نتیجه بهتری را در جوجه کشی از تخم انواع پرنده ها به دست خواهید آورد.
خرید دستگاه های جوجه کشی برای مرغداران هزینه بر است از این روز بهتر است این ماشین آلات از نمایندگی و تولید کننده به صورت مستقیم خریداری شود . برند شاهین طیور یکی از بهترین مارک های دستگاه های جوجه کشی صنعتی و نیمه صنعتی است که در ظرفیت های مختلف توسط تولید و عرضه می شود .
تمامی این دستگاه ها از بهترین قطعات ساخته شده اند و جهت جوجه کشی در منازل ، سالن های مرغداری بزرگ و کوچک استفاده می شود . جنس این دستگاه ها به گونه ای است که در هر شرایط آب و هوایی قابل استفاده می باشند .
گروه ماشین طیور شاهین ، جدیدترین دستگاه های جوجه کشی را با استانداردهای جهانی تولید می کند . گارانتی پس از فروش و خدمات رسانی به مشتری ، یکی از ویژگی های مهم در هنگام خرید هر محصولی می باشد .
خرید یک محصول شروع یک تعهد از جانب فروشنده به خریدار می باشد و نبایست خرید را پایان کار قلمداد کرد بلکه آغاز یک تعهد مهم در هر صنعتی می باشد.
گارانتی پس از فروش و خدمات رسانی به مشتری ، یکی از ویژگی های مهم در هنگام خرید هر محصولی می باشد .خرید یک محصول شروع یک تعهد از جانب فروشنده به خریدار می باشد و نبایست خرید را پایان کار قلمداد کرد بلکه آغاز یک تعهد مهم در هر صنعتی می باشد.
در صنعت جوجه کشی در کشور گروه ماشین طیور شاهین همیشه سعی داشته است حمایت کاملی از مشتریان خود داشته باشد. به جرات ادعا می کنیم که گارانتی یک سال و خدمات پس از فروش ۱۰ سال را بی قید شرط را تا ابد نیز انجام خواهیم داد باید به این نکته توجه بسیار کرد قبل از هر خرید موفق باید در موردش بسیار تحقیق کرد و به صحت و سقم گارانتی و خدمات آن شرکت پی برد .
پیش از خروج هر محصول از کارخانه تمام دستگاه های به صورت چندین باره آزمایش و تست می گردند تا اطمینان از کارکرد صحیح دستگاه حاصل گردد. پس از خروج دستگاه و فروش محصولات ، به علت ماهیت الکتریکی قطعات در صورتی که دستگاه با اختلالی مواجه می گردد واحد خدمات پس از فروش به صورت کامل در کمال حوصله و آرامش فرد را راهنمایی می نماید.
شرکت ما نه امروز بلکه از سال ها قبل تمام دستگاههای تولید خود را مورد گارانتی و خدمات پس از فروش قرار داده است تمامی اجناسی که در شرکت تولید میگردد شامل گارانتی یک سال و خدمات ۱۰ سال می باشد .
سیستم گارانتی شرکت ما فقط قسمت گارانتی و خدمات پس از فروش نیست بلکه قسمت راهنمایی استفاده صحیح و اصولی دستگاه و همچین کاربردهای دیگر دستگاه نیز می باشد. در این بخش تمامی قطعاتی که روی دستگاه شما نصب شده از جمله ( برد دستگاه ، فن دستگاه ، گیربکس دستگاه ، موتور دستگاه ، حسگر دما ، حسگر رطوبت ، نمایشگر دستگاه ، درب دستگاه ، المنت دستگاه ، التراسونیک دستگاه ) و نیز همه قسمتهای دستگاه زیر مجموعه گارانتی این شرکت می باشد نه ۱ بار نه ۲ بار بلکه اگر ۱۰ بار هم به گارانتی مراجعه کنید مورد گارانتی این شرکت قرار خواهید گرفت و قطعات ارسالی کاملا تعویض می گردد .
این افتخار ماست که مصرف کننده را همیشه راضی نگاه داریم و در کنار آن بهترین باشیم و بهترین ها را داشته باشیم.
یک دستگاه جوجه کشی، از اجزای مختلفی تشکیل شده است که یکی از آن قسمت ها بدنه ی دستگاه میباشد. جنس بدنه دستگاه جوجه کشی هر تولید کننده ای متفاوت است. اما چه ماده ای برای بدنه ی ماشین جوجه کشی مناسب است؟
تمام باید ها و نبایدهای مربوط با بدنه ی دستگاه جوجه کشی را خدمتتان عرض خواهیم کرد. در گذشته بدنه ی دستگاه های جوجه کشی از جنس فلز بود، اما رفته رفته منسوخ شد و جای خود را به مواد دیگری داد. استفاده از فلز معایب زیادی دارد. زنگ زدگی در یک دستگاه جوجه کشی وجود نم و رطوبت بسیار بدیهی است و متاسفانه فلزات پس از مدتی آب خوردگی زنگ میزنند و باعث بروز مشکلات جدیدی میشوند.
غیر بهداشتی یک دستگاه جوجه کشی زنگ زده بهترین مکان برای کشت و رشد میکروبها، باکتریها و قارچ ها میباشد. جدای از آنکه دیگر نمیتوانید دستگاه را به خوبی بشویید و ضدعفونی کنید. بنابراین با وجود یک دستگاه جوجه کشی بدنه فلزی ، جان تمام جوجه های داخل دستگاه را به خطر انداخته اید.
مصرف زیاد برق زمانی که دستگاه شما فرم و حالت اولیه ی خود را از دست میدهد، دیگر عایق خوبی برای دما و رطوبت نخواهد بود. زمانی که دما و رطوبت از درزهای داخل دستگاه به بیرون میروند، دستگاه باید مجددا شروع به کار کند تا دما و رطوبت را به حد مناسب برساند، بنابراین دستگاه مدت زمان بیشتری را روشن است و این یعنی == مصرف زیاد برق.
غير ايمن استفاده از دستگاههای بدنه فلزی بسیار خطرناک و غیرایمنی میباشد زیرا در صورت خرابی دستگاه (برق دزدی، اتصال، نوسانات برق و ...) میتواند جان افرادی که در معرض دستگاه هستند را به خطر بیندازد. زیرا فلزات رسانا هستند و این یک مسأله ی نگران کننده است. استفاده از PVC در بدنه ی دستگاه جوجه کشی پس از آنکه دردسرهای فلز همه را کلافه کرده بود، گروه ماشین طیور شاهین در طی یک نوآوری برای اولین بار در ایران به فکر استفاده از PVC در بدنه ی دستگاه جوجه کشی افتاد.
ابتدای کار برخی از رقبا این کار را غیر اصولی جلوه دادند و شروع به بدگویی و گمانه زنی مشتریان نمودند اما پس از آنکه پی وی سی، از این امتحان سخت، برنده و سربلند بیرون آمد، همه ی تولید کنندگان به دنبال استفاده از PVC در دستگاه جوجه کشی خود دویدند. مزایای استفاده از PVC استفاده از پی وی سی مزایای بسیار زیادی دارد عایق بسیار خوب پی وی سی عایق بسیار خوبی است و مانع از هدر رفتن انرژی داخل دستگاه میشود.
به غیر از حفظ دما و رطوبت، مانع انتشار سر و صدای جوجه ها و همچنین صدای داخل دستگاه به بیرون میشود و به همین خاطر دستگاه جوجه کشی فاخته را میتوان در محل سکونت هم نگه داری کرد. کاهش مصرف برق همانطور که در قبل گفته شد، پی وی سی عایق بسیار قدرتمندی است، بنابراین دما و رطوبت از داخل دستگاه به بیرون درز پیدا نمیکند پس نیازی نیست که دستگاه جوجه کشی مدت زیادی را صرف تامین دما و رطوبت نماید.
همچنین در هنگام قطع برق، دستگاه با اندکی کار کردن دمای مناسب را تولید و تامین میکند. ضد آب و ضد برق بدیهی است که PVC ضد آب است بنابراین زنگ نمیزند و خراب نمیشود.
همچنین PVC رسانای برق نیست و نمیتواند منجز به برق دزدی و یا برق گرفتگی شود بنابراین PVC بسیار ایمن است.
بهداشتی یک دستگاه جوجه کشی نیاز به شست و شو و ضد عفونی شدن دارد. PVC کاملا قابل شست و شو است و همچنین متراکم است و مانع نفوذ و رشد میکروبها، قارچها و باکتری ها میشود. عمر مفید بسیار بالا به طور کلی عمر مفید PVC نسبت به سایر موادها بالاتر است.
بنابراین برای افرادی که قصد دارند دستگاه جوجه کشی خریداری نمایند، دستگاههای بدنه PVC مقرون به صرفه تر است. گروه ماشین طیور شاهین در تمام دستگاه های خود از پی وی سی سه لایه ی متراکم به قطر ۱۶ میلی متر استفاده میکند.
استفاده از بدنه فلزی سالیان سال است که در صنعت ساخت دستگاه های جوجه کشی در خارج از کشور منسوخ شده است و اگر نگاهی به جدید ترین محصولات کارخانه های سازنده ماشین جوجه کشی مطرح دنیا بیندازید خواهید دید که هیچ کدام از بدنه فلزی استفاده نمی کنند .
از مشکلات اساسی دستگاه های جوجه کشی بدن فلزی عایق دمای آن می باشد چرا که ورق های گالوانیزه دما را کاملا از خود عبور می دهند به این صورت که اگر میزان دمای محیط دستگاه سرد یا گرم باشد این دما دقیقا به داخل دستگاه نفوذ کرد و باعث ایجاد اختلال در روند جوجه کشی می شود .
اکثر سازندگان مایشن جوجه کشی بدنه فلزی برای حل این مشکل بدنه دستگاه را با دو لایه گالوانیزه می سازند و میان این دولایه فلز را با یونولیت پر می کنند . به این ترتیب مشکل ایزولاسیون دستگاه رفع می گردد اما پس از رفع مشکلات عایق بندی بدنه دستگاه جوجه کشی مشکلات بزرگ تری پیش می آید رشد سریع میکرب و قارچ بین این دو لایه گالوانیزه موجب آلوده شدن فضای بین دو جداره بدنه ماشین جوجه کشی می گردد و بعد از دو یا سه دوره جوجه کشی راندمان دستگاه را به شدتکاهش میدهد .
چرا که انواع آلودگی از میان دو جداره با جریان هوا وارد دستگاه شده و تخم های نطفه دار را آلوده می کنند و امکان تبدیل آن ها به جوجه را از بین می برند. از دیگر مشکلات دستگاه های جوجه کشی بدنه فلزی زنگ زدن آن ها می باشد . چرا که دستگاه جوجه کشی رطوبت بالای را درون خود دارد و این رطوبت کم کم بعد از چند دوره جوجه کشی باعث زنگ زدگی بدنه دستگاه می گردد هر چند بدنه دستگاه های جوجه کشی بدنه فلزی از ورق گالوانیزه ساخت می شوند با این حال گالوانیزه به هیچ وجه ضد زنگ نیست و بر خلاف آلومینیم و استیل بعد گذشت مدت کوتاهی زنگ می زند . به علاوه امکان شستشو هم در این دستگاه های وجود نخواهد داشت این در حالی است که دستگاه جوجه کشی باید بعد از هر بار جوجه کشی کاملاً مورد شستشو و نظافت قرار بگیرد.
دستگاه جوجه کشی بدنه پی وی سی امروزه اکثر تولید کنندگان دستگاه جوجه کشی مطرح دنیا از بدنه پی وی سی استفاده می کنند چرا که کاملاً انتی باکتری بوده و از رشد قارچ و میکرب درون دستگاه جلوگیری می کند و نسبت به گالوانیزه از عمر بسیار طولانی برخوردار می باشد ، جنس یو پی وی سی داری مقاومت بسیاری بالای در برابر ضربه نسبت به گالوانیزه است ، بدنه pvc کاملا ضد زنگ بوده و قابلیت شستشو را به دستگاه می افزاید ، PVC به دلیل عایق بودن بسیار بالا در مقابل حرارت باعث افزایش راندمان جوجه کشی می شود و صد البته کاهش مصرف انرژی می گردد.
متأسفانه هستند افرادی سود جو و مال طلب که برای کم کردن هزینه های تولید کیفیت را فدای ارزانی میکنند و هم چنان در حال ساخت دستگاه جوجه کشی بدنه فلزی میباشند و برای این افراد سلامت جامعه و موجودات اهمیتی ندارد.
با توجه به پیشرفت بشر در زمینه تکنولوژی و ساخت ماشین آلات اتوماتیک و افزایش راندمان و کیفیت در تولید محصول ، صنعت جوجه کشی هم از این پیشرفت مستثنی نبوده و هر روزه در حال پیشرفت میباشد و باعث شده است تولید ماشین جوجه کشی بدنه فلزی منسوخ شود.
چرا دستگاه های جوجه کشی بدنه فلزی منسوخ شده است؟ اگر با دقت به تصویر زیر توجه کنید دستگاه به مرور زمان دچار زنگ زدگی و فرسودگی شده است. حال سوال اینجاست که مگر بدنه دستگاه جوجه کشی گالوانیزه و رنگ کوره ای و ضد زنگ نشده است ؟ پس چرا چنین اتفاقی رخ داده است؟
پاسخ: با توجه به نیاز جنین در تخم ها دمای داخل دستگاه بین ۳۷ تا ۳۸ درجه میباشد و از رطوبت بالایی برخوردار است این رطوبت بالا برای پوشش فلزی مناسب نمیباشد و باعث خوردگی و زنگ زدگی میشود. اما متأسفانه هنوز هم شاهد تولید این دستگاه ها در داخل کشور هستیم و این گونه افراد هیچ توجهی به تذکرات مدیران این صنعت ندارند و پیوسته به فکر سود جویی بیشتر میباشند.
معایب استفاده از دستگاه های جوجه کشی بدنه فلزی چیست؟ | افزایش مصرف برق فلز رسانای خوبی برای دما و رطوبت میباشد بنابراین دما و رطوبت درداخل دستگاه جوجه کشی به راحتی به بیرون منتقل میشود و باعث مصرف برق بیشتری میشود.
افزایش میکروب و کاهش جوجه در آوری پوسیدگی و خوردگی های موجود در بدنه فلزی دستگاه بستری مناسب برای جذب و رشد میکروب ها میباشد، میکروب ها در شرایط دمایی و رطوبت ایده آل داخل دستگاه رشد کرده و هنگامی که پوسته تخم نازک میشود به داخل تخم نفوذ کرده و جوجه های در حال رشد را بیمار میکنند و به این ترتیب به صوت مستقیم بر راندمان تولید و مرگ و میر جوجه ها تأثیر میگذارند.
عدم شستشو و نظافت پس از هر مرحله جوجه کشی معمولا پس از پایان جوجه کشی بدنه داخلی و بیرونی ماشین جوجه کشی شسته و تمیز میشود ولی هنگامی که دستگاه دارای پوسیدگی و زنگ زدگی باشد اکثر استفاده کنندگان از شستشوی دستگاه بدنه فلزی امتناع میکنند. این امر راندمان جوجه درآوری را کاهش میدهد.
کج و لق شدن درب دستگاه پوسیدگی و زنگ زدگی باعث خارج شدن تعادل درب دستگاه میشود. سنگینی پایین درب نسبت به بالای در باعث کج شدن درب و بسته نشدن کامل و در نتیجه خارج شدن دما و رطوبت خواهد شد، در نتیجه دستگاه حات عایق بودن خود را از دست میدهد و راندمان جوجه کشی به صفر خواهد رسید.
حل مشکل ؟ استفاده از ماده پلاستیکی ضد رطوبت و ضد زنگ و پوسیدگی با مقاومت بالا در برابر حرارت بنام PVC راه حلی بود که کارخانه های سازنده در پیش گرفتند.
درباره بهترین بدنه بدانید: همانطور که می دانید برای هر پرورش دهنده طیور، تهیه دستگاه جوجه کشی، امری ضروری است. برای موفقیت در جوجه کشی و کسب راندمان های بالا، انتخاب دستگاه با کیفیت، شرط لازم و اساسی برای هر پرورش دهنده طیور می باشد.
پس کیفیت قطعات دستگاه جوجه کشی یکی از مهم ترین نکاتی است که هر فرد خریدار باید آن را در نظر بگیرد و طبق آن اهداف خود را در طولانی مدت سازماندهی کند.
در این مقاله از شاهین طیور قصد داریم به توضیح چند برند مطرح که جزو تولید کنندگان داخل ایران هستند یعنی گروه صنعتی طیوران صنعت فاخته،شرکت ققنوس، گروه صنعتی اسکندری و شرکت بلدرچین دماوند، که سال های سال است به لطف خریداران خود، در طراحی و تولید دستگاه های جوجه کشی، اسم و رسمی برای خود ساخته اند را مورد بررسی قرار دهیم.
این مطالب بدون هیچ غرض ورزی خاصی نوشته شده و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارد تا شما کاربران عزیز قبل از خرید یک دستگاه جوجه کشی، با داشتن اطلاعات کافی بتوانید تصمیم درست و آگاهانه تری اتخاذ کنید.
طراحی و ساخت دستگاه جوجه کشی اصولی را طلب می کند که اگر طبق تکنولوژی های روز دنیا پیش رود می تواند در صنعت تولید جوجه های یکروزه انقلابی عظیم راه بیندازد. همه اجزای تشکیل دهنده سازه دستگاه جوجه کشی به نوبه خود می تواند راندمان تولید را تحت تاثیر قرار دهد که در این مقاله صرفا به بررسی بدنه خواهیم پرداخت پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
چرا نباید دستگاه جوجه کشی بدنه فلزی خرید ؟ دستگاه های جوجه کشی به صورت مداوم با دما ، رطوبت و آب سروکار دارند، در نتیجه استفاده از بدنه فلزی موجب کاهش شدید مقاومت دستگاه در مقابل زنگ زدگی می شود. از سویی دیگر تنش های دمایی مختلفی را به دلیل رسانا بودن به تخم های نطفه دار خواهد رساند که سبب کاهش شدید راندمان دستگاه در طولانی مدت میشود.
سوال اینجاست که کدام بدنه برای افزایش راندمان جوجه کشی بهتر است؟ بدنه دستگاه جوجه کشی بلدرچین دماوند دستگاه جوجه کشی بلدرچین دماوند: شرکت بلدرچین دماوند با داشتن تجربه ای بالغ بر یک دهه، در تولید محصولاتش، چندین سال است که از بدنه فلزی بهره میبرد. این شرکت بعد از گذشت ده سال، هیچ تغییراتی در متریال بدنه ی دستگاه های جوجه کشی خود نداده است و همچنان دستگاه هایی را روانه بازار می کند که آلیاژی از جنس فلز با پوشش رنگ کوره ای دارد. شرکت بلدرچین دماوند، بدنه فلزی را یکی از محاسن اصلی دستگاه های خود بدنه دستگاه های خود بیان کرده است.
برندهای مطرح دنیا چون آرکام کره، برینسآ و ویکتوریا که دستی در تولید دستگاه های جوجه کشی استاندارد و کاملا با کیفیت دارند، از مواد غیر فلزی و پلیمرهای صنعتی در ساخت محصولات خویش استفاده میکنند.
شرکت بلدرچین دماوند در ساخت بدنه تمامی دستگاه های خود از عایق یونولیتی بعنوان لایه میانی بدنه استفاده کرده است. عایق یونولیتی می توانند سازه دستگاه را در برابر صدمات وارد شده و نوسانات دمایی ایمن نگه دارد. لازم به ذکر است که بدنه فلزی تا حدودی وزن دستگاه را افزایش می دهد. بدین منظور شرکت بلدرچین دماوند از چرخ های استاندارد در دستگاه های خود استفاده نموده تا کاربر بتواند دستگاه را بدون هیچ شکستگی یا در رفتگی جابجا نماید. ضمن اینکه دستگاه های جوجه کشی بلدرچین دماوند نسبت به تورمی که در بازار منطقه حاکم است، قیمت مناسبی دارند و گزینه مناسب برای افرادی است که بودجه پایینی در دست دارند.
بدنه دستگاه جوجه کشی طیوران صنعت فاخته شرکت فاخته بر خلاف شرکت بلدرچین دماوند، بدنه دستگاه های خود را از PVC ساخته است. پلیمری که ضمن پایین اوردن مصرف برق می تواند بدون ایجاد هیج نوع گاز سمی و خطرناک، دما و رطوبت مورد نیاز نطفه را در خود نگه دارد و مانع تجمع، رشد و تکثیر میکروب ها و باکتری بیماری زا باشد.
در کنار مزایای بدنه PVC دستگاه، شرکت فاخته از استند فلزی با پوشش رنگ کوره ای نیز استفاده نموده است. لذا بدنه دستگاه جوجه کشی فاخته علاوه بر مقاومت بالا در برابر دما و رطوبت، عایق بندی مناسبی دارند و در داخل دستگاه از ایجاد نوسانات و شوک دمایی نیز جلوگیری شده است.
تحلیل و بررسی جنس بدنه دستگاه جوجه کشی اسکندری دستگاه جوجه کشی اسکندری: مقابل این دو شرکت مطرح در ایران، می توان به گروه صنعتی اسکندری اشاره کرد توانسته است با تجربیاتی که طی چند دهه به دست آورده تمام نقاط ضعف خود را پوشش بدنه ماشین جوجه گیری و مهارت بالایی در ساخت دستگاه جوجه کشی به دست آورد. هر منتقدی هم که جای من باشد نمی تواند، تغییرات عمده این دستگاه ها را نسبت به سال های گذشته در نظر نگیرد.
تک تک قطعات دستگاه های جوجه کشی نسل جدید جای خود را با یک قطعه های هوشمند و اتوماتیک عوض کرده و از متریال های با دوام و با کیفیت تری برخوردار گشته اند. به عنوان مثال: بدنه ای که در این دستگاه ها به کار گرفته شده است از نوع آلومینیوم و ورق های PVC فشرده ی نشکن بوده که عاری از هرگونه مواد بی کیفیت میباشد. چارچوبی که در بدنه این دستگاه ها استفاده شده از نوع پروفیل های دوجداره آلومینیومی آنادایز شده است. برای عایق بندی فضای بین شاسی ها و صفحات PVC از لاستیک های هایژنیک و بهداشتی آنتی باکتریال بهره گرفته شده است. مقاومت دستگاه و راندمان جوجه کشی در بالاترین حد ممکن حفظ می شود.
بدنه PVC مانع خروج هوای گرم به بیرون و مانع ورود هوای سرد به داخل دستگاه میشود و از هدر رفتن انرژی برق هم جلوگیری می نمایند. در بدنه ی این دستگاه ها کرنرهای U شکل نصب شده اند که قادرند دستگاه را در برابر تمامی صدمات احتمالی محافظت نمایند و دوام آن را در برابر هرگونه شکستگی و در رفتگی بالا ببرند.
بهترین بدنه برای دستگاه جوجه کشی خانگی چیست ؟ استفاده از بدنه های فلزی برای دستگاه های جوجه کشی خانگی به دلیل حجم زیاد و همینطور مقاومت کم در مقابل زنگ زدگی به هیچ وجه توصیه نمیشود. در دستگاه های خانگی از بدنه َABS به عنوان بهترین بدنه یاد میشود و شرکت های شناخته شده همچون آرکام ، برینسآ ، ویکتوریا ، ایزی باتور و … از این بدنه در دستگاه های خود استفاده میکنند.
بهترین بدنه برای دستگاه جوجه کشی صنعتی کدام است ؟ بدنه دستگاه های جوجه کسی صنعتی با توجه به نیاز مداوم به ضدعفونی با آب از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. از این رو شرکت های شناخته شده همچون آرکام ، گروه صنعتی اسکندری،ققنوس ، فاخته و … از PVC برای بدنه ی دستگاه های خود استفاده می کنند.
سخن آخر بسیاری از شما سازندگان عزیز باید به این مسئله واقف باشید که یک بدنه ی کاملا استاندارد باید پتانسیل بالایی برای عایق بندی داشته باشد تا بتواند در شرایط مختلف، ضمن پایین آوردن مصرف برق، در پایدار نگه داشتن دمای داخل دستگاه، تضمین سلامت نطفه های داخل تخم، عدم رشد باکتری های بیماری زا و … عملکرد بهتری داشته باشد. توجه داشته باشید که در داخل دستگاه جوجه کشی تخم نطفه دار (موجود زنده) قرار میگیرد که نسبت به کوچکترین تغییرات دما و رطوبت حساس است. بنابراین متریال بکار رفته در بدنه نباید تبادل دمایی با محیط بیرون داشته باشند. همان طور که شرکت های آمریکایی، اروپایی و کره ای از مواد abs و pvc استفاده میکنند، تولیدکنندگان داخلی نیز بهتر است که محصولات خود را با این متریال طراحی کنند.
ضد عفونی کردن تخم نطفه دار قبل از جوجه کشی، برای جلوگیری از ورود آلودگی به درون دستگاه لازم است.
این تخم ها گاه در هنگام تولید و یا در اثر افتادن بر روی بستر پرورش، دچار آلودگی می شوند. آلودگی های محیطی، چسبیدن فضله پرندگان به پوسته و وجود باکتری و میکروارگانیسم ها در سطح پوسته، سبب اختلال در روند جوجه کشی از پرنده خواهد شد.
در این مقاله از شاهین طیور به بررسی راه های ضد عفونی کردن تخم نطفه دار مرغ، بلدرچین، بوقلمون و سایر پرندگان پرداخته میشود.
نکات ضروری پیش از شروع ضد عفونی تخم نطفه دار:
✓قبل از ضد عفونی کردن تخم ها، دستان خود را کاملا بشویید. انتقال آلودگی از دستان شما به تخم بالا میباشد.
✓در ابتدای امر، تخم ها ترک خورده و شکسته را از چرخه جوجه کشی خارج کنید. این تخم ها تبدیل به جوجه نشده و تنها موجب آلودگی دستگاه خواهند شد.
✓تخم های خون آلود و با شکل ظاهری متفاوت نیز برای جوجه کشی مناسب نیستند.
✓در هنگام تمیز کردن تخم نطفه دار، قسمت پهن آن را رو به بالا بگیرید. در این صورت به کیسه هوایی فشاری وارد نشده و نطفه خفه نخواهد شد.
✓به هیچ عنوان تخم ها را درون دستگاه و همزمان با آن ضد عفونی نکنید. این امر آسیب جدی به دستگاه خواهد رساند.
راه های ضد عفونی کردن تخم نطفه دار
ضد عفونی و تمیز کردن تخم های نطفه دار قبل از جوجه کشی یک امر ضروری است که در ادامه با انواع روش های آن آشنا خواهید شد. تمیز کردن فضله از روی پوسته تخم با مسواک برای تمیز کردن تخم ها قبل از قرار دادن آنها در دستگاه، از فرچه و یا مسواک زبر و خشک استفاده نمایید. به این منظور کافی است یک مسواک زبر را به آرامی بر روی محل آلودگی بکشید تا آلودگی از روی پوسته برداشته شود.
دقت داشته باشید که نوک تیز تخم مرغ را به سمت پایین گرفته تا به کیسه هوای آن فشار وارد نشود. تمیز کردن پوسته تخم را به آرامی انجام دهید تا خراش و آسیب به آن وارد نشود.
پس از اتمام کار، با استفاده از یک سشوار که حتما روی باد خنک تنظیم شده است، پوسته تخم را از پودرهای تولید شده پاک کنید. می توانید از پمپ باد نیز به این منظور استفاده کنید.
استفاده از سمباده و کاردک برای نظافت تخم نطفه دار با استفاده از یک کاردک و یک سنباده نرم، به آرامی هرچه تمام تر فضله را از روی پوسته جدا کنید.
دقت داشته باشید که ایجاد هر گونه خراش و ترک در پوسته به منزله عدم کاربرد تخم برای جوجه کشی خواهد بود. پس از اتمام کار با استفاده از سشوار یا پمپ باد آلودگی های اضافی را تمیز کنید. استفاده از یک مسواک به جای سمباده نرم خطر کمتری دارد.
تمیز کردن تخم نطفه دار با دستمال نم دار این روش تنها برای مرغابی ها مانند غاز، قو، قو غاز و اردک کاربرد دارد. به این منظور شما لازم است یک دستمال نرم را با آب ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد، نمدار کنید. دستمال را به آرامی بر روی پوسته تخم اردک بکشید و آلودگی های آن را تمیز کنید، سپس تخم را با استفاده از یک دستمال تمیز خشک نمایید. دقت داشته باشید که دستمال نم بسیار کمی داشته باشد و به گونه ای عمل کنید که آلودگی در سطح بیشتری از تخم نطفه دار مرغابی پخش نشود.
استفاده از محلول جرمی ساید پی این محلول بر خلاف گاز فرمالدهید سمی نمی باشد و برای انسان خطری ندارد. استفاده از محلول جرمی ساید پی برای ضدعفونی کردن تخم نطفه دار نیز بدون اطلاع از میزان و نکات ایمنی آن، تنها موجب آسیب دیدن تخم ها خواهد بود. برای استفاده از این محلول یک پارچه تمیز را به آن آغشته کرده و بر روی پوسته تخم می کشند، اسپری کردن محلول بر روی تخم ها نیز راه دیگر ضد عفونی کردن با جرمی ساید است. دقت داشته باشید که دمای محلول با دمای اتاق برابر باشد، در غیر این صورت اسپری کردن آن بر روی تخم، موجب منقبض شدن مواد درون آن و مکش آلودگی ها به درون پوسته میشود.
ضدعفونی کردن با استفاده از گاز فرمالدهید گاز فرمالدئید نیز یکی از روش های مرسوم ضد عفونی کردن تخم می باشد که در مرغداری ها با میزان تولید بسیار زیاد کاربرد دارد. این امر نیاز به تخصص و مهارت بالایی داشته و در صورت کوچکترین اشتباه در مقدار مواد، تمامی تخم های نطفه دار آسیب میبینند. به این منظور استفاده از این روش در مرغداری های بالای ۳۰۰۰ تخم مرغ توسط کادر دامپزشکی مجرب صورت میگیرد.
این گاز بسیار سمی بوده و برای انسان مسمومیت زا می باشد. برای ضدعفونی کردن تخم ها با گاز فرمالدئید، لازم است اتاقکی جدا و بدون درز را در نظر بگیرد. با توجه به تعداد تخم نطفه دار، مقداری از جامد پرمنگنات سدیم را با فرمالین مخلوط کرده و یا از آجر های فرمالین استفاده کنید. دقت داشته باشید که تخم نطفه دار باید تنها ۷ تا ۱۰ دقیقه در معرض این گاز قرار بگیرد.
ضد عفونی کردن تخم ها به تنهایی بی نتیجه بوده و لازم است تا راه های ضد عفونی کردن دستگاه جوجه کشی را نیز مطالعه کنید. استفاده از گاز فرمالدئید برای فارم های کوچک و بدون اطلاعات کافی و نیروهای ماهر، آثار مخرب بالایی دارد.
روش های غلط در تمیز کردن تخم های نطفه دار
برای ضد عفونی و تمیز کردن تخم های نطفه دار، روش های زیاد به کار گرفته میشود. برخی از این روش ها، نه تنها مفید نبوده بلکه آثار مخرب بسیار بیشتری دارند. در این قسمت از مقاله به بررسی آنها پرداخته شده است.
شستن تخم نطفه دار بلدرچین، مرغ و سایر پرندگان بر روی پوسته تخم پرندگان، یک محافظ پروتئینی به نام کوتیکول قرار گرفته است. وظیفه این محافظ، جلوگیری از ورود باکتری و آلودگی به درون منافذ پوسته می باشد. شستن تخم نطفه دار باعث از بین رفتن این غشا و ورود آب و آلودگی به درون حفره های تخم میگردد. با قرار گرفتن این تخم در دستگاه جوجه کشی، این باکتری ها شروع به تکثیر و از بین بردن نطفه میکنند.
ضدعفونی کردن تخم نطفه دار با الکل یکی از روش های اشتباه برای تمیز کردن تخم نطفه دار اردک، مرغ و بلدرچین، استفاده از الکل است. استفاده از این ماده باعث سرد شدن ناگهانی تخم و انقباض سریع مایع درون آن میشود. این کار باعث مکش آلودگی های بیرونی پوسته به درون آن خواهد شد. در نتیجه ضد عفونی کردن تخم نطفه دار با استفاده از این روش پاسخ عکس خواهد داد.
سمباده کشیدن غلط پوسته استفاده از سمباده یا فرچه های بسیار زبر برای نظافت پوسته، باعث خراش بر روی آن و بسته شدن منافذ می شود. این منافذ برای ورود اکسیژن و رطوبت به درون تخم تعبیه شده و بسته شدن آنها، منجر به خفه شدن جنین خواهد شد.
خطرات ضدعفونی نکردن تخم نطفه دار
پروسه جوجه کشی، بسیار حساس است، در نتیجه ورود هر نوع آلودگی و باکتری به درون تخم ها و دستگاه، موجب آسیب رساندن به روند جوجه کشی خواهد شد. فضله پرندگان، حاوی میزان زیادی باکتری و میکروارگانیسم است. ورود این فضله به دستگاه جوجه کشی، به منزله آلوده شدن تمامی تخم های درون دستگاه و کاهش راندمان جوجه کشی میباشد.
ضد عفونی نکردن تخم های نطفه دار عواقب زیر را در پی خواهد داشت :
تولد جوجه های مبتلا به عفونت بند ناف چنانچه تخم نطفه دار آلوده به جنین تبدیل شود، جوجه توانایی خارج شدن از تخم را نداشته و سریعا تلف میشود. در بهترین حالت این تخم ها منجر به داشتن جوجه هایی ضعیف و مبتلا به عفونت کیسه زرده میشود.
این بیماری ظرف چند روز منجر به مرگ جوجه ها میگردد. مطالعه مقاله درمان عفونت بند ناف جوجه خالی از لطف نخواهد بود. دقت داشته باشید در صورتی که پوسته تخم نطفه دار، عاری از آلودگی و فضله باشد، قرار دادن آن در دستگاه جوجه کشی مشکل ساز نخواهد بود. جمع بندی این مقاله از شاهین طیور به آموزش و بررسی انواع روش های ضد عفونی و تمیز کردن تخم نطفه دار، قبل از جوجه کشی پرداخت. همانطور که گفته شد، شستن و خیس کردن تخم ها، به این منظور نتیجه عکس داشته و تنها باعث ورود میکروارگانیسم ها به داخل تخم میگردد.
نگهداری از تخم نطفه دار قبل از انتقال آنها به دستگاه جوجه کشی یکی از موارد مهم در امر جوجه کشی است که هر پرورش دهنده ای بهتر است در مورد آن آگاهی داشته باشد. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا شما را با این نکات مهم آشنا کنیم.
نکته: اگر می خواهید راندمان جوجه کشی از تخم های نطفه دار افزایش یاید و جوجه های بیشتری به هچ برسند، بهتر است از تخم هایی استفاده کنید که مدت زمان نگهداری آنها کمتر از 2 روز است در غیر این صورت هر چقدر به تعداد روزهایی که تخم ها در انبار ذخیره باقی می ماند، اضافه شود، مایع داخل تخم تبخیر می شود و نطفه ها شرایط مناسبی برای ادامه رشد نخواهند داشت.
قانون اول : اگر بتوانید تخم های نطفه داری که توسط مرغ گذاشته می شود بعد از چند ساعت ( ۱۲ الی ۲۴ ساعت ) به داخل دستگاه جوجه کشی انتقال دهید، راندمان تبدیل شدن تخم های نطفه دار به جوجه های سالم افزایش می یابد. این چند ساعت، فرصت مناسبی است تا مایع داخل تخم( زرده و سفیده) به حالت تعادل برسد و نطفه در محل مناسبی ساکن شود ولی ممکن است بنا به دلایل موجهی ( کم بودن تعداد تخم ها ) منتظر زمان مناسب تری باشید . در این حالت پیشنهاد ما به شما این است که، حداقل تمام سعی خود را بکنید تا مدت زمان نگهداری تخم ها بیش از ۲ روز به طول نینجامد.
طبق بررسی های صورت گرفته هر چقدر تخم نطفه دار برای مدت بیشتری ذخیره شود و هر روزی که در انتقال تخم های نطفه دار به داخل دستگاه تاخیر به وجود آید، قطعا راندمان تبدیل شدن آن ها به جوجه پایین می آید این میزان کاهش به طور معمول بعد از گذشت روز ششم برای هر روز تاخیر بین نیم تا یک درصدافزایش می یابد و بعد از پایان ایام هچ، نطفه چنین تخم هایی دیرتر هچ می شوند.
اگر قصد ذخیره کردن تخم های نطفه دار را دارید، پیشنهاد می کنم ، آنها را با تاریخ دقیق تری علامتگذاری کنید تا با تخم های تازه تر، همزمان به داخل دستگاه انتقال نیابدـ
قانون دوم : تخم هایی که بعد از گذشت ۱۴ روز از زمان نگهداری آنها گذشته است نباید با تخم های تازه تر تداخل داشتهباشند چون این زمان آنقدر طولانی است که وضعیت تخم ها خطرناک تر می شود. یک گاز خطرناک به نام کربنیک در داخل تخم شروع به فعالیت می کند و قابلیت این را دارد که بعد از گذشت دو هفته از طریق منافذ پوسته بیرون بیاید. آبی که در داخل تخم وجود دارد، با گذشت زمان تبخیر می شود . تحلیل رفتن آب داخل تخم از یک طرف و فعالیت گاز کربینیک از طرف دیگر شانس نطفه ها را برای تبدیل شدن به جوجه از بین می برند و راندمان جوجه کشی پایین می آید.
دمای نگهداری تخم نطفه دار جوجه کشی نظریه های متفاوتی برای دمای نگهداری تخم نطفه دار وجود دارد. برخی از دانشمندان دمای ۲۱ درجه سیلسیوس را میزان دمای ایده آل برای ذخیره و نگهداری تخم نطفه دار می دانند. برخی نیز میزان دمای ۲۸ درجه سیلسیوس را بهترین درجه دمایی برای نگهداری تخم نطفه دار می پندارند.اخیراً دانشمندی کشف نمود که میزان دمای نگهداری تخم نطفه دار در بهترین حالت ۱۴ درجه سیلسیوس می باشد. اما طبق آمار و ارقام ما و تجاربی که از افراد با تجربه کافی در زمینه تخم نطفه دار کسب کرده ایم ، استانداردترین دما برای نگهداری تخم نطفه دار را ۲۱ درجه سیلسیوس می باشد.
البته این میزان دما به تعداد روزهای نگهداری تخم ها بستگی دارد و پیشنهاد میکنیم که در نهایت ۷ روز تخم ها را در این دما ذخیره کنید . همچنین نگهداری تخم ها در دماهای بالاتر از ۲۱ درجه سلسیوس بتوصیه نمی شود ، چرا که چنین شرایطی می تواند منجر به رشد و نمو باکتریایی در سطح تخم ها گردد. با افزایش روزهای نگهداری تخم نطفه دار بیش از ۷ روز امکان جوجه کشی از آن رفته رفته کاسته خواهد شد و به صفر خواهد رسید.
نکات مهم در مورد مکان نگهداری تخم نطفه دار هنگام ذخیره ی تخم ها به زمان های طولانی تر، دما را در اسرع وقت کاهش دهید. هرگز بدون اینکه دما را کاهش دهید تخم ها را به مدت ۷ روز ذخیره نکنید.
کاهش دما منجربه افزایش ماندگاری تخم ها خواهد شد و قابلیت نطفه داری آنها حفظ خواهد شد. از دمای یکپارچه برای نگهداری تخم های نطفه دار استفاده کنید . بنابرین ، مکانی که برای نگهداری تخم نطفه دار در نظر گرفته اید باید دارای دمای یکپارچه در سرتاسر اتاقک نگهداری باشد. بهترین راه فهمیدن دمای یکپارچه این است که شما از یک دماسنج مینیمم - ماکزیمم داخل مکان نگهداری تخم استفاده نموده تا حداقل و حداکثر میزان دمای داخل اتاق نگهداری تخم را ملاحظه فرمایید. بنابرین بهترین راه مشاهده دمای یکپارچه قرار دادن چندین دماسنج مینیمم - ماکزیمم در پیرامون اتاق ذخیره می باشد. استفاده از این نوع دماسنج باعث میگردد تا شما بتوانید هر روز با ۱ بار مشاهده این دماسنج ها، به ماکزیمم و مینیمم دما در طول 24 ساعت گذشته دست یابید.
نکته : از حرکت جریان هوا هم می توان به عنوان وسیله ای جهت ایجاد محیطی یکنواخت استفاده نمود. فن های سقفی می توانند در این روش مورد استفاده قرار گیرند. البته فن ها نباید هوا را مستقیما روی تخم ها بدمند بلکه باید آن ها به جای هل دادن هوا باید آن را داخل محل نگهداری تخم نطفه دار بچرخانند.
حتما به این موضوع مهم توجه فرمایید که درصورتی که از یک اتاق برای ذخیره م نگهداری تخم نطفه دار استفاده میکنید هرگز دماسنج ها را در مجاورت دیوارها قرار ندهید چرا که می توانند تحت تأثیر دمای دیوار قرار گرفته و دمای اصلی را برای شما نمایش ندهند . پس ، از دماسنج های ماکزیمم - مینیمم که به صورت آزادانه از سقف آویخته شده اند استفاده نمایید. دماسنج را به هیچ وجه در نقاطی که در معرض مستقیم منابع حرارتی و رطوبتی می باشند قرار ندهید چرا که این کار منجر به اندازه گیری های نادرست خواهد شد.
رطوبت مکان نگهداری تخم نطفه دار جوجه کشی اتاق نگهداری تخم نطفه دار ذخیره شده باید و باید دارای رطوبت نسبی مابین ۷۵ تا ۸۰ درصد باشد. همانطور که در جریان هستید، تخم های نطفه دار دارای رطوبت نسبی می باشند که این رطوبت از طریق پوسته تخم به محل نگهداری تخم ها دفع میشود و اگر میزان رطوبت هوا بیشتر از رقم اعلام شده توسط ما باشد هوا قادر به جذب و نگهداری رطوبت بیشتر نخواهد بود. شایان به ذکر است که رطوبت هوا در واقع باید بصورت یک غبار ملایم باشد به نحوی که منجر به مرطوب شدن پوسته هیچ یک از تخم ها نگردد.
برای انجام یک جوجهکشی موفق چهار عامل باید شرایط مناسبی داشته باشند. این چهار عامل عبارتنداز :
✓تخم نطفهدار
✓تجربه کاربر یا اپراتور جوجهکشی
✓دستگاه جوجهکشی
✓محیط دستگاه جوجهکشی
در مورد شرایط مناسب برای تخم نطفهدار ، کاربر یا اپراتور جوجهکشی و دستگاه جوجهکشی در مقالات آتی به صورت کامل صحبت خواهیم کرد. در این مقاله قصد داریم شما را با شرایط مناسب محیط دستگاه جوجهکشی ( Incubation device environment ) آشنا کنیم.
باید توجه داشته باشید که رعایت این نکات ضروری است وگرنه نمیتوانید جوجهکشی موفقی را تجربه کنید. یکی از مهمترین شرایط دمای محیط دستگاه جوجهکشی است.
✓دما : دمای محیط دستگاه جوجهکشی باید بین ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد باشد. بنابراین باید تجهیزات گرمایشی و سرمایشی مناسب را برای محیط فراهم کنید تا بتوانید اختلاف دمای محیط از دمای مورد نظر را کاهش داده و از بین ببرید.
✓رطوبت : رطوبت مناسب برای محیط دستگاه جوجهکشی حدود ۶۰ درصد میباشد. البته باید در جوجهکشی از پرندگانی که نیاز به رطوبت بالایی برای جوجهکشی از تخمهای نطفهدار آنها وجود دارد ، دمای محیط دستگاه جوجه کشی را نیز بالا ببرید.
✓فضا : فضای مناسب برای محیط دستگاه جوجهکشی حداقل پنج برابر حجم خود دستگاه است.
✓تأمین انرژی : قبل از قرار دادن دستگاه در فضای مورد نظر حتماً بررسی کنید که سیستم برقرسانی مانند پریزها بهدرستی کار کنند و هیچ مشکلی نداشته باشند. اگر در حین جوجهکشی سیستم برقرسانی با مشکل مواجه شده و دستگاه خاموش شود ، به احتمال زیاد تخمها در داخل دستگاه جوجهکشی از بین خواهند رفت. همچنین باید ترانس در محیط دستگاه جوجهکشی داشته باشید تا شوکهای برق به دستگاه آسیب نرساند.
✓فاصله از دیوارها : دستگاه را باید طوری در محیط قرار دهید که از هر طرف حداقل ۵۰ سانتیمتر فاصله از دیوارها داشته باشند.
✓بهداشت : محیط دستگاه جوجهکشی باید در فاصلههای زمانی مختلف در مقابل میکروبها و قارچها ضدعفونی شده و از ورود حشرات موذی و حیواناتی مانند موش جلوگیری شود.
حتماً به این موارد نیز توجه کنید :
✓هنگام خارج کردن تخمها برای نطفه سنجی یا جابجا کردن آنها به دستگاه هچر ، دمای محیط دستگاه جوجهکشی را به ۳۰ درجه سانتیگراد افزایش دهید.
✓به هیچ عنوان نباید در محیط دستگاه جوجهکشی پرندگان را نگهداری کنید. این عامل میتواند باعث انتقال باکتری به داخل دستگاه جوجهکشی شده و رشد جنین در داخل تخمهای نطفهدار را متوقف کند.
دوران هچر که روزهای آخر جوجه کشی می باشد، از اهمیت بالایی برخوردار بوده و حتی حساسیت آن از دوران ستر نیز بیشتر است. در زمان هچر جوجه ها برای شکستن تخم و خروج از آن آماده میشوند.
هر لحظه از این دوران اهمیت حیاتی برای جوجه داخل تخم دارد. بسیاری از کاربران با انجام اقدامات اشتباه در این دوران باعث افزایش مرگ و میر جوجه ها در داخل تخم میشوند.
در این مقاله از وبسایت شاهین طیور نکات مهم دوره هچر و روش های افزایش راندمان جوجه کشی در این ایام را توضیح داده ایم.
برای رسیدن به بالاترین راندمان در جوجه کشی رعایت نکات گفته شده در این مقاله الزامی است. ویژگی دوران هچر ایام هچر به 3 الی 5 روز آخر جوجه کشی تعلق میگیرید. بعنوان مثال این دوره برای جوجه کشی مرغ از ابتدای روز نوزدهم شروع میشود. در زمان هچ دما باید در مقایسه با روزهای ستر به اندازه نیم درجه کاهش داده شود اما رطوبت زمان هچر تقریبا 10 الی 15 درصد بیشتر از رطوبت ستر می باشد. چون در روزهای آخر لازم است که با افزایش رطوبت، پوسته تخم ها نرم و شکننده شود تا جوجه بتوانند پوسته تخم را بشکند.
یکی دیگر از کارهایی مهمی که در دوران هچ باید انجام گیرد، توقف سیستم چرخشی دستگاه جوجه کشی می باشد. لذا کاربر باید با توجه به کنترلر دستگاه جوج کشی، سیستم چرخشی آن را متوقف کند.
در جوجه کشی از پرنده های مختلف وقتی دوران ستر به پایان رسید، لازم است که تخم ها را به وضعیت هچری انتقال داد. اما در زمان انجام اینکار چند نکته بسیار مهم وجود دارد که باید آنها را حتما رعایت کنید.
رسیدن مقدار اکسیژن مناسب، شایان ذکر است که تخم های تکامل یافته به اکسیژن بیشتری نیازمند هستند اما این مقدار نباید از کنترل خارج شود
از قبل دما و رطوبت محیط را افزایش دهید زمانی که میخواهید تخم ها را به سبدهای هچ منتقل کنید، لازم است که آنها را از داخل ماشین جوجه کشی بیرون بیاورید. در بیشتر شانه ها تخم های نطفه دار به شکل عمودی در داخل شانه ها قرار میگیرد. اما در زمان هچ باید تخم به شکل افقی و خوابیده در داخل سبد هچ چیده شود. اگر از شانه جوجه کشی همه کاره و یا غلطکی استفاده میکنید، کارتان راحت خواهد بود. ولی در شانه های سنتی انتقال تخم ها به سبد هچ وقت زیادی می برد.
در هر صورت جدا از اینکه از چه نوع دستگاه و یا شانه جوجه کشی استفاده میکنید، آنچه که مهم است آماده سازی محیط دستگاه از قبل می باشد. یعنی دما و رطوبت محیط دستگاه را باید افزایش دهید. دما باید نزدیک به 35 درجه باشد و رطوبت نیز بالای 50 درصد. زیرا تخم های نطفه دار از داخل یک محیط گرم بیرون می آیند و دمای سرد به راحتی باعث شوک دمایی و تلف شدن جوجه در داخل تخم خواهد شد.
پس از اتمام انتقال تخم ها به سبدهای هچ و بستن درب دستگاه، مجددا دما و رطوبت محیط را به حالت ایده ال یعنی دمای 25 درجه و رطوبت 45درصد برگردانید تا دستگاه به خوبی بتواند دما و رطوبت هچر را تنظیم و کنتزل کند.
نطفه سنجی سریع جوجه کش های حرفه ای در زمان انتقال تخم ها به سبد هچ، سریعا یک نطفه سنجی مجدد نیز حین این کار انجام میدهند. هدف از این نطفه سنجی حذف تخم های نطفه دار تلف شده است. بدین صورت که اگر در زمان نطفه سنجی تخم نطفه دار کاملا تاریک باشد، یعنی جوجه داخل آن است. ولی اگر فقط رگ و یا جنین نارس در داخل آن مشاهده شود، آن جنین دیگر تلف شده و نباید به داخل دستگاه جوجه کشی برگردد.چون گازهای سمی که از این نوع تخم ها متصاعد میشود، برای دیگر جنین های سالم خطرناک است. توجه داشته باشید که نطفه سنجی آخر ستر باید سریعا انجام گیرد، چون روزهای هچر حساسیت بالایی دارند و سریعا باید تخم های نطفه دار در شرایط دما و رطوبت مناسب قرار گیرند.
شانه ها را به آرامی جابجا کنید تکان محکم و یا ضربه به تخم ها و شانه جوجه کشی باعث آسیب دیدن کیسه هوایی تخم میشود و درنتیجه جوجه با مشکل تنفسی مواجه شده و خفه میشود. بنابراین به هنگام چیدن تخم ها در داخل سبدهای هچ، شانه ها و تخم ها را به نرمی و آرامی جابجا کنید.
. در روزهای آخر درب دستگاه را باز نکنید
لحظه متولد شدن جوجه بسیار هیجان انگیز است. به همین دلیل بیشتر کاربران دستگاه جوجه کشی خانگی و یا صنعتی از روی کنجکاوی درب دستگاه را در دوران هچر باز میکنند تا هرچه سریعتر جوجه متولد شده را بیرون بیاورند. اما باز کردن درب دستگاه در زمان هچر اشتباه است. زیرا با باز کردن درب دستگاه، دما و رطوبت داخل آن نیز سریعا تخلیه میشود. از طرفی دیگر با تخلیه رطوبت، پوسته تخم خشک شده و آهکی میشود. در نتیجه پوسته تخم سفت شده و حالت شکنندگی و پفکی خود را از دست میدهد. در این شرایط جوجه از شکستن تخم عاجز مانده و داخل آن خفه میشود. حتی گاها مشاهده شده به علت سختی پوسته جوجه فقط نوکش را توانسته از تخم بیرون بیاورد و در همان حالت نیز تلف شده است.
بنابراین نگران جوجه تازه متولد شده نباشید و برای خارج کردن او از داخل دستگاه جوجه کشی عجله نکنید. جوجه تازه متولد شده باید به مدت 24 الی 48 ساعت در داخل دستگاه باقی بماند تا هم کیسه زرده جذب بدنش شود و هم اینکه رطوبت اضافی بدنش خشک شود.
در روزهای آخر هچ به خروج جوجه کمک کنید
توجه داشته باشید که دوره هچ ممکن است بیشتر از 3 روز طول بکشد. گاهی اوقات برخی از جوجه ها دیر متولد میشوند. این نوع جوجه ها موفق به نوک زدن تخم میشوند ولی نمی توانند ان را بشکنند و از آن خارج شوند. اگر بیش از 20 ساعت از این وضعیت گذشته باشد، کاربر میتواند به جوجه کمک کند تا تخم را بشکند. برای اینکار میتوان از همان قسمت که جوجه نوک زده است به آرامی پوسته را برداشت، به طوریکه فقط سر و نهایتا گردن جوجه از تخم خارج شود. پس از آن باید اجازه دهید که جوجه به خودی خود از تخم خارج شود.
توجه: در زمان کار با دستگاه جوجه کشی، لمس شانه ها و یا لمس تخم های نطفه دار و یا لمس جوجه ها حتما دستان خود را تمیز بشویید و ضدعفونی کنید. چون اگر به هر نحوی آلودگی به داخل دستگاه و یا بدن جوجه کشی منتقل شود، آنها را در معرض بیماری عفونت کیسه زرده قرار میدهد. این بیماری یکی از دلایل مهم مرگ و میر جوجه های تازه متولد شده در روزهای اول می باشد.
نکته آخر در دوران هچر
همیشه برخی از جوجه ها سریعتر از بقیه متولد میشوند. زمانیکه جوجه متولد شده به اندازه کافی در داخل دستگاه جوجه کشی باقی ماند، میتوان سریعا آن را از داخل دستگاه بیرون آورد. در زمان خروج جوجه، پوسته های خالی تخم ها را هم بیرون بیاورید. سپس سریعا درب دستگاه را ببندید تا سایر جوجه ها هم از تخم خارج شوند. برای جوجه ها از قبل باید یک محیط مناسب با دمای گرم فراهم کنید. بسیاری از کاربران به اشتباه جوجه را پس از خروج در کنار دستگاه جوجه کشی نگه می دارند. این کار اشتباه است باید محیط نگهداری جوجه تمیز و بدون آلودگی باشد. وگرنه جوجه در اثر آلودگی محیطی در معرض بیماری عفونت بند ناف و بیماری قرار میگیرد.
رطوبت در طول جوجه کشی: رطوبت برای نمو جنین بطور صحیح و تبدیل آن به جوجه ای به اندازه طبیعی از اهمیت زیادی برخوردار است. برای وقوع این امر، آب تخم به میزان معین باید تبخیر شود( 13 تا 15 درصد وزن تخم تا روز 38 جوجه کشی ) . یک تخم با وزن 1500 گرم در روز صفر باید بطور متوسط تا روز 38 جوجه کشی 210 گرم وزن را از دست بدهد ( 7/38 گرم در هفته ). برای کنترل نسبی تبخیر از تخم مقدار رطوبت در هوای پیرامون تخم باید کنترل شود زیرا تعیین کننده میزان تبخیر از تخم می باشد. معمولاً درصد تفریخ بالا در شترمرغ با رطوبت نسبی 25-15 درصد در 36 درجه سانتیگراد به دست می آید.
تهویه: تهویه و جابجایی ضعیف هوا در داخل ماشین جوجه کشی ممکن است منجر به توزیع نابرابر حرارت ، رطوبت و یک سطح کُشنده دی اکسید کربن و میزان ناکافی اکسیژن همراه با جوجه درآوری پایین شود. نمو جنین بطور عادی با سطح اکسیژن تا 18 درصد سازگار است. غلظت بالای دی اکسید کربن درون ماشین جوجه کشی صدمه زیادی به جوجه درآوری می زند.
وضعیت تخم و چرخش آن: در شرایط جوجه کشی مصنوعی باید طوری نگهداری شوند که انتهای بزرگ به سمت بالا باشد. چرخش دستی سه بار در روز انجام شود( و در صورت امکان به دفعات بیشتر، اما همیشه دفعات چرخش باید اعداد فرد باشند مثلاً 5 ، 7 ، 9 و غیره) یا اگر چرخش بصورت مکانیکی انجام می گیرد هر یک تا دو ساعت یکبار چرخانده شود. چرخش تخم باید در روز 38 جوجه کشی متوقف شود سپس تخم ها به سینی های تفریخ منتقل می شوند.
تفریخ : معمولاً در روز 38 جوجه کشی به دستگاه تفریخ منتقل می شوند. جوجه طی 24 ساعت آخر جوجه کشی کیسه زرده را جذب می کند که این کیسه به عنوان یک ذخیره غذا پس از تفریخ برای چند روز اول زندگی عمل می کند. فرایند تفریخ هنگامی آغاز می شود که جوجه به وسیله عمل انعکاس سرش را تکان می دهد، راهش را از طریق آلانتویز باز کرده و برای اولین بار شروع به تنفس ریوی می نماید. این فرایند، شکستن پوسته از داخل نامیده می شود و منقار جوجه را می توان با عمل کندلینگ درون اتاقک هوایی مشاهده نمود.
اولین گام در شکستن تخم به عنوان شکستن پوسته خارجی شناخته می شود. در این موقع رطوبت باید 3 تا 5 درصد افزایش یابد تا اینکه جوجه بتواند به سادگی داخل تخم بچرخد. جوجه های تفریخ شده باید قبل از خروج از دستگاه تفریخ تا خشک شدن کامل داخل آن باقی بمانند که برای این منظور معمولاً 24 ساعت کافی خواهد بود.
کشتار و فراوری محصولات : یکی از مهمترین بخش های پرورش صنعتی شترمرغ کشتارگاه است. کشتارگاه شترمرغ باید با استانداردهای سطح بالا ساخته شود و با دقیق ترین مقدرات بهداشتی اداره شود. این کار نه تنها عملکرد آنرا بالاتر خواهد برد بلکه تعداد و محدوده بازارهای قابل دسترس را برای صاحب کشتارگاه افزایش می دهد. کشتارگاه شامل محل نگهداری شترمرغ زنده، محل های مجزا برای کشتار، پرکنی، پوست کنی، خارج کردن امحاء و احشاء، جدا کردن گوشت از استخوان، خنک کردن، بسته بندی، انجماد و ارسال گوشت می باشد. نکات مهم برای پرورش شترمرغ شترمرغ ها بسته به مدیریت و سرعت رشد بین 10 و 14 ماهگی برای کشتار آماده اند. پس از مراحل ذبح شترمرغ، لاشه در درجه حرارت 1 درجه سانتیگراد در چیلر سرد می شود. طول مدت سرد کردن از چند ساعت تا 24 ساعت متغیر است. استخوان جدا شده و گوشت به قطعات مختلف درجه بندی می شود. گوشت معمولاً در خلاء و در بسته های 2 کیلوگرمی بسته بندی شده و یا به صورت تازه به بازار ارسال شود یا اینکه به یک سردخانه برای نگهداری در دمای 20- درجه سانتیگراد منتقل می شود.
عمل آوری پوست : دلیل اصلی برای عمل آوری پوست حفظ ساختار ظریف آن است تا بتوان قبل از دباغی پوست را با حفظ حالت طبیعی نگهداری نمود. نمک سود کردن مرطوب یک روش عمل آوری است. درجه بندی : چند درجه در ارزیابی پوست های نمک سود در نظر گرفته می شوند. این درجات معمولاً بین 4 تا 5 متغیراند که آخرین درجه شامل حذفیهاست. با ارزش ترین پوست ها( درجه 1 ) کیفیت ممتازی دارند وشامل پوست هایی اند که تازه بوده، به خوبی عمل آوری شده، دارای اندازه ای کامل و خطوط برش درستی می باشند. آنها هیچ آثاری از گوشت، چربی یا لخته های خون ( روی سطح زیرین ) نداشته و فاقد هرگونه فولیکولهای پرصدمه دیده، بریدگی، سوراخ و یا هرگونه نواقص دیگر می باشند. سپس بر حسب تعداد و وضعیت نواقص، پوست ها از درجه 2 تا حذفی درجه بندی میشوند.
گوشت : شترمرغ ها گوشت قرمزی تولید می کنند که از لحاظ مزه و بافت( بسته به سن کشتار ) شبیه به گوشت گوساله و گاو است. پروتئین این گوشت بالاست ولی چربی آن در سطح پائینی قرار دارد. نکات مهم برای پرورش شترمرغ ارزش تغذیه ای گوشت شتر مرغ در هر 100 گرم مرغ گاو شتر مرغ چربی 3.6 گرم 16.3 گرم 2 گرم کلسترول 85 میلیگرم 84 میلیگرم 58 میلیگرم انرژی185 کیلوکالری 256 کیلوکالری 114 کیلوکالری پروتئین 21.4 گرم 20 گرم 21.9 گرم کلسیم 13 میلیگرم 9 میلیگرم 5.2 میلیگرم نکات مهم برای پرورش شترمرغ بررسی ها کاملاً نشان می دهند که گوشت شترمرغ از نقطه نظر سلامت بسیار بهتر از سایر انواع گوشت است زیرا محتوی مقدار خیلی کمتری چربی و کلسترول می باشد. یک جنبه خاص گوشت شترمرغ بالا بودن پروتئین و پائین بودن چربی آن است. این ویژگی آن را برای فرآوری بیشتر به محصولات گوشتی خواه به تنهایی یا در ترکیب با سایر انواع گوشت بسیار مناسب می سازد. گوشت شترمرغ در حال حاضر به اشکال مختلفی به بازار عرضه می شود از جمله: پاته ، بیکن ، پاستارمی ، فرانکفورتر ، همبرگر، دودی ،سرخ شده ، تکه های گوشت تازه و استیک.
بیماری ها : علاوه بر داشتن امکانات خوب و بکارگیری مدیریت مناسب، باید یک برنامه پیشگیری از بیماری مورد توجه قرار گیرد. این برنامه می تواند از مزرعه ای به مزرعه دیگر تغییر کند که بستگی به عواملی مانند مسائل اقتصادی و خطرات ناشی از بیماری دارد. این برنامه شامل واکسیناسیون های مختلف، تشخیص انگلهای خارجی و داخلی، شناسایی بیماریها، کنترل غذا و رشد، بالا بردن ایمنی زیستی و غیره است. ایمنی زیستی ارزان ترین راه پیشگیری بیماریها بوده و شامل کنترل حرکات ( هم پرنده ها و هم حیوانات دیگر ) وسالم سازی است.
الف : تنفسی
1 – آنفولانزای مرغی
2 – بیماری های تنفسی قارچی و میکروبی
3 – مایکو پلاسما
ب : عوارض معدی روده ای
1 – ورم معده قارچی
2 – لیبیو استرونژیلوس
3 – لیبیو استرونژیلوس
4 – گرفتگی
5 – آنتریت ویروسی
6 – آنتریت ویروسی
7 – آنتریت انگلی مرغ ها
ج : عوارضعصبی- عضلانی – اسکلتی :
1– بیماری نیوکاسل
2 – آنسفالوپاتی
3 – بوتولیسم
4 – مسمومیت
5 – بدشکلی های پا
6 – شکستگی ها
7 – بیماری عضله
8 – هیپوگلاسمی
د : سایر بیماری ها :
1 – بیماریهای پوستی
2 – هپاتیت
3 – سندرم جوجه پژمرده
عوامل اقتصادی پرورش شترمرغ: در سالهای اخیر توجه زیادی به پرورش شترمرغ شده است. نظر به اینکه عوامل اقتصادی یکی از ارکان هر حرفه ای را تشکیل می دهند. این حرفه نیز مستثنی نبوده و باید هزینه ها و درآمدها جهت برآورد اقتصادی ارزیابی شوند. همانند پرورش دامهای دیگر در اینجا نیز زمین یکی از محدودیت ها به حساب می آید. ولی در مقایسه با سایر دامها، پرورش شترمرغ به زمین کمتری نیاز دارد. نکات مهم برای پرورش شترمرغ در روشهای بسته پرورش شترمرغ، برای هر 3 قطعه ( 1 نر و 2 ماده ، یک تریو ) تنها به 1/0 هکتار زمین نیاز است.
هزینه ها: هزینه هایی که باید به حساب آیند شامل هزینه های ثابت ( ساختمانها و تجهیزات ) و هزینه های جاری مانند ( خوراک، کارگر، تعمیرات، سوخت و ملزومات دامپزشکی ) میباشند. برای تداوم و موفقیت پروژه، هزینه های جاری و بخشی از هزینه های ثابت باید بوسیله فروش هرسال یا هرسری جوجه یا تخم پوشش داده شوند . سود ناخالص به صورت تفاوت بین درآمدهای حاصل از فروش محصولات شترمرغ و سرشکنی روی هزینه های جاری محاسبه می شود، در حالیکه سود خالص تفاوت بین درآمد حاصل از فروش ها و جمع دو هزینه متغیر و ثابت است. هزینه استهلاک برای ساختمانها در 10 سال و برای تجهیزات در 6 سال محاسبه می شود. یا اینکه می توان برا ی هر دو مورد 8 سال در نظر گرفت. در نتیجه هزینه استهلاک به هزینه های جاری برای هرشترمرغ، ضافه می شود. برای پروژه های شترمرغ تفکیک هزینه های زیر تنها به عنوان یک راهنمای تقریبی مورد استفاده قرار می گیرد.
هزینه های ثابت: – هزینه خرید شترمرغ ها (از جمله مولدهای تثبیت شده ( 3 یا 4 ساله ) )
– هزینه ساختمانها
– تولید مثل و پرورش برای شترمرغ بالغ
– جوجه کشی برای هر تخم
– هزینه تجهیزات
– هواکشها، مادرهای مصنوعی، نور و غیره برای هر شترمرغ بالغ
– تجهیزات جوجه کشی و تفریخ برای هر تخم
– هزینه حصار کشی ( 140 متر حصارکشی برای هر شترمرغ )
– هزینه تأسیسات کشتار
– کشتار کامل همراه سرد کردن، انجماد و بسته بندی برای سرانه ظرفیت ( حداقل ظرفیت توصیه شده 50 قطعه در روز )
– هزینه های ثابت متفرقه برای شترمرغ بالغ هزینه های جاری:
– هزینه خوراک : بالغین ( 7/3 کیلوگرم در روز برای هرشترمرغ ) ( در سال ) شترمرغ های جوان ( 300 کیلوگرم مصرف خوراک تا یکسالگی )
– هزینه کارگرـ کارگر غیر ماهر درسال
– برق
– مخارج دامپزشکی و درمانها
– هزینه های جاری هرشترمرغ بالغ درسال
– بیمه شترمرغ های بالغ ( پوشش تمام خطرات ) 12 درصد برای هرشتر مرغ درسال
درآمدها: درآمدها یا فروش هایی که از پرورش شترمرغ حاصل می شوند بسته به اندازه و محل پروژه و بازاریابی آن فرق می کند. برمبنای تحقیقات بازاریابی بین المللی، تفکیکی از تمام فروش های ممکن در پروژه های پرورش شترمرغ به شرح ذیل است:
– فروش تخم شترمرغ
– تخم های قابل جوجه کشی
– پوسته های خالی تخم
– فروش شترمرغ زنده
– جوجه های یک روزه
– جوجه های 3 ماهه
– جوجه های 6 ماهه
– شترمرغ های یک ساله نکات مهم برای پرورش شترمرغ فروش